Hovdyr

Hov. Skjematisk tegning av forfoten til en hest.

Av /Store norske leksikon ※.

Hover er tykke, faste horndannelser som omgir det ytterste tåleddet hos hester og andre dyr i hesteslekten. Den svarer til neglen hos mennesket, kloen hos rovdyr og kloven hos svin og drøvtyggere.

Hoven er en solid fortykkelse av overhudens hornlag og omslutter følgende deler: hovbenet, hovleddet, hovsenebenet, den nederste ende av kronbenet, nederste parti av draktbruskene og de omkringliggende bløte vev, som er rike på blodårer og nerver. Den utvendige delen av hovkapselen vokser stadig ned fra kronen og må derfor, hvis hesten ikke går uskodd, beskjæres. Også om hestene ikke skal skos, må de beskjæres regelmessig, vanligvis hver 6–8 uke for hester som er i bruk. Ved skoing beskjæres alltid hovene.

Mange feil og sykdommer i ben og hover kan skyldes feil beskjæring eller skoing. Hovmekanismen eller hovspillet er betegnelse på at hoven vider seg ut i draktene når hesten trår på foten. Skoingen må ikke hindre hovspillet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg