lastebil

Lastebil. Tre vanlige typer. Øverst: En lastebil med åpent plan (grusbil) med boggi. Den har to aksler som ligger mindre enn to meter fra hverandre, tre aksler til sammen.I midten: En semitrailer, der tilhengeren er festet til en svingskive på trekkvognen, til sammen fire aksler. Nederst: Et vogntog, der trekkvognen også er lastevogn. Den har boggi og er tilkoblet henger som også har boggi. Til sammen seks aksler.

Av /Store norske leksikon ※.

Lastebil, bil til å frakte gods, eller som er beregnet på å trekke en tilhenger. Kjøretøyforskriften (1994) skiller mellom lastebil med tillatt totalvekt på over 3,5 tonn, men ikke over 12 tonn, og lastebiler med tillatt totalvekt på over 12 tonn. Aldersgrensen for å ta sertifikat for lastebil (klasse C) er i Norge 18 år.

I 2003 var det registrert 79 356 lastebiler i Norge, noe som utgjorde om lag 2,1 % av alle biler.

Fra 1. juni 2008 ble det som en prøveordning tillatt med vogntog på inntil 25,25 m (modulvogntog) og inntil 60 tonn på enkelte veistrekninger fra Sverige og Finland inn i Norge. Tidligere var største tillatte lengde 19,5 m og største vekt 50 tonn. Prøveordningen med modulvogntog ble i 2011 utvidet til flere veistrekninger frem til 2016.

Modulvogntog er pr. 2013 tillatt etter visse regler i Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Nederland og Norge.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg