Bretagne, region i Frankrike, omfatter halvøya mellom Biscayabukta og Engelske kanal, består av departementene Côtes-d'Armor (tidl. Côtes-du-Nord), Finistère, Morbihan og Ille-et-Vilaine. 27 208 km2 med 3 273 343 innbyggere (2014). Hovedstad er Rennes

Berggrunnen består hovedsakelig av gneis og granitt, foldet opp og sterkt omvandlet i hercynsk tid, senere nedtært til et lavt bølgende landskap. To parallelle, platålignende, men likevel ikke særlig markerte åsrekker går øst–vest med høyeste punkt i Montagne d'Arrée (391 meter over havet) i den nordre åsrekken. Landskapet virker noe ensformig og veksler mellom lyngheier og saftige enger. Jordsmonnet er magert, kysten sterkt innskåret med gode havner.

Folketallet gikk i perioden 1911–46 tilbake med 11 %, som følge av nedgang i fiskeriene og i jordbruket. Etter den annen verdenskrig har folketallet økt, og veksttakten har ligget over landsgjennomsnittet. Tilveksten har imidlertid vært konsentrert til byene og kystområdene, mens jordbruksdistriktene i innlandet, spesielt i Morbihan, har stagnert. Største byer er Rennes, Brest og Lorient.

Bretagnerne (bretonerne) har i stor utstrekning bevart sitt opprinnelige, keltiske språk (bretonsk). De bretonsktalende teller omkring en halv million mennesker, og utgjør en av de største språkminoriteter i Frankrike. Se ellers bretonsk språk og litteratur.

Jordbruk og fiske har tradisjonelt vært viktigste næringsveier. Husdyrholdet har mange steder overtatt etter korn, med stor produksjon av meieriprodukter, svin og fjærkre. Et spesielt trekk ved jordbruket er dyrking av tidlig-grønnsaker langs kysten, særlig i nord. Fiske, både ved kysten og i fjerne farvann, er fremdeles en viktig næringsvei, og regionen står for en vesentlig del av Frankrikes totale fangstmengde. To av landets største fiskehavner ligger på sørkysten av Bretagne (Concarneau og Lorient). Industrien har ekspandert sterkt etter 1960, og er i dag viktigste næringsvei, sammen med de tjenesteytende næringer. De viktigste industrigrener er bilindustri (Rennes), elektronisk industri (Rennes, Brest, Lannion, Guingamp), kjemisk industri (Saint-Brieuc, Vannes), tekstil- og konfeksjonsindustri (Rennes, Brest, Fongères) og jern- og stålindustri (Lorient). Verftsindustrien (Brest, Lorient) har de senere år gått sterkt tilbake. Turismen er betydelig, og Bretagne er blant de viktigste turistområdene i Frankrike. Til de mest kjent badestedene hører Dinard, Saint-Malo, Quiberon, Bénodet, Camaret, Brignogan, Perros-Guirec og Saint-Cast.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.