Bretagne

Bretagne
Kart over Frankrike med Bretagne markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Rennes.
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Bretagne er en region i Frankrike som omfatter halvøya mellom Biscayabukta og Engelske kanal. Regionen består av departementene Côtes-d'Armor (tidligere Côtes-du-Nord), Finistère, Morbihan og Ille-et-Vilaine. Den strekker seg over et område på 27 208 km2 og har 3 318 904 innbyggere (2017). Bretagnes hovedstad og største by er Rennes, mens Brest er den nest største byen.

Faktaboks

Uttale
brətˈanj
Også kjent som

bretonsk Breiz, Breizh

engelsk Brittany

spansk Bretaña

italiensk Bretagna

Natur

Berggrunnen består hovedsakelig av gneis og granitt, foldet opp og sterkt omvandlet i hercynsk tid, senere nedtært til et lavt bølgende landskap. To parallelle, platålignende, men likevel ikke særlig markerte åsrekker går øst–vest med høyeste punkt i Montagne d'Arrée (391 meter over havet) i den nordre åsrekken. Landskapet virker noe ensformig og veksler mellom lyngheier og saftige enger. Jordsmonnet er magert, og kysten sterkt innskåret med gode havner.

Befolkning

Folketallet gikk i perioden 1911–1946 tilbake med 11 %, som følge av nedgang i fiskeriene og i jordbruket. Etter andre verdenskrig har folketallet økt, og veksttakten har ligget over landsgjennomsnittet. Tilveksten har imidlertid vært konsentrert til byene og kystområdene, mens jordbruksdistriktene i innlandet, spesielt i Morbihan, har stagnert. Største byer er Rennes, Brest, Quimper, Lorient og Vannes.

Bretagnerne (bretonerne) har i stor utstrekning bevart sitt opprinnelige, keltiske språk (bretonsk). De bretonsktalende teller omkring en halv million mennesker, og utgjør en av de største språkminoriteter i Frankrike. Se ellers bretonsk språk og litteratur.

Næringsliv

Jordbruk og fiske har tradisjonelt vært de viktigste næringsveiene. Husdyrholdet har mange steder overtatt etter korn, med stor produksjon av meieriprodukter, svin og fjærkre. Et spesielt trekk ved jordbruket er dyrking av tidlig-grønnsaker langs kysten, særlig i nord.

Fiske, både ved kysten og i fjerne farvann, er fremdeles en viktig næringsvei, og regionen står for en vesentlig del av Frankrikes totale fangstmengde. To av landets største fiskehavner ligger på sørkysten av Bretagne (Concarneau og Lorient). Industrien har ekspandert sterkt etter 1960, og er i dag viktigste næringsvei, sammen med de tjenesteytende næringer. De viktigste industrigrener er bilindustri (Rennes), elektronisk industri (Rennes, Brest, Lannion, Guingamp), kjemisk industri (Saint-Brieuc, Vannes), tekstil- og konfeksjonsindustri (Rennes, Brest, Fongères) og jern- og stålindustri (Lorient). Verftsindustrien (Brest, Lorient) har de senere år gått sterkt tilbake.

Turismen er betydelig, og Bretagne er blant de viktigste turistområdene i Frankrike. Til de mest kjent badestedene hører Dinard, Saint-Malo, Quiberon, Bénodet, Camaret, Brignogan, Perros-Guirec og Saint-Cast.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg