Relieff
Magnus Bergs relieff Utdrivelsen fra Paradis er mesterlig skåret i elfenben. Datert 1728.

Relieff er en skulptural fremstilling hvor motivet står fram mot et homogent bakgrunnsplan, som kan utgjøre en arkitekturdel. Eksempler på dette er en metope eller et trofé. Uttrykket ble brukt for første gang av Cennino Cennini omkring 1400.

Faktaboks

Uttale
reliˈeff
Etymologi
av fransk, etter italiensk rilievo, til fransk relever, ‘gjøre høyere’

I høyrelieff eller hautrelieff (italiensk altorilievo) står den billedlige fremstillingen foran bakgrunnsplanet. I lavrelieff eller basrelieff er dybdeforholdene sterkt forkortet, og figurfremstillingen trer ikke særlig fram fra bakgrunnsplanet. Når omtrent halve figurstørrelsen er fremtredende, kalles det halvrelieff. Det finnes dessuten mellomformer kalt demi-relief og relief en creux som er et nedsenket relieff. I tillegg finnes det dyprelieff, knekket relieff. I forbindelse med relieff utført i hamret metall kan utførelsen skje som repoussé.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Olav Sveum

dere skriver : Relieff er et kunstuttrykk første gang brukt av Cennino Cennini ca. 1400. Under bildet : Relieff. Et basrelieff fra portalen til Ramses 3s gravtempel i Medinet Habu, 1100-tallet f.Kr Dette gjør det uklart om når relieff første gang ble brukt.

svarte Gunn Hild Lem

Det er forskjell på begrepet og fenomenet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg