Partito Comunista Italiano var et italiensk politisk parti. Det ble grunnlagt i Livorno 21. januar 1921 som Partito Comunista d'Italia og endret navn til Partito Comunista Italiano i 1943. Blant partiets grunnleggere var Antonio Gramsci og Palmiro Togliatti. Partiet ble oppløst 3. februar 1991.

Partito Comunista Italiano var det største kommunistpartiet i Vest-Europa i etterkrigstiden. Partiets beste valgresultat kom i 1976, da det, med Enrico Berlinguer som partileder, oppnådde 34,4 % av stemmene ved parlamentsvalget. Ved valget til Europaparlamentet i juni 1984, som ble avholdt bare noen få dager etter Berlinguers død, ble PCI det største partiet i Italia med 33,33 % av stemmene, foran Democrazia Cristiana (32,97 %). Til tross for den høye oppslutningen var PCI aldri med i noen regjering i etterkrigstiden, med unntak av en kort periode fra 1946 til 1947, da partiet var med i en samlingsregjering ledet av Alcide De Gasperi.  

Etter 1956 distanserte PCI seg gradvis mer og mer fra Sovjetunionen, og fra midten av 1970-årene framsto partiet i større og større grad som et selvstendig og uavhengig kommunistparti som spilte en ledende rolle innen eurokommunismen.

Da partiet ble oppløst i 1991, gikk et flertall av partiets medlemmer inn i det nyopprettede partiet Partito Democratico della Sinistra (PDS), mens et mindretall dannet Partito della Rifondazione Comunista. Et nytt kommunistparti med navnet Partito Comunista Italiano ble grunnlagt i 2016.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.