Tospråklige veiskilt utenfor byen Piana degli Albanesi i provinsen Palermo på Sicilia, med tekst både på italiensk og albansk. Byen ble grunnlagt på 1400-tallet av albanere som flyktet fra hjemlandet sitt, og albansk språk er fremdeles i bruk i byen.   

Bilingual signs av MartinDiMaggio. CC BY 2.0

Offisielt språk i Italia er italiensk. En lov av 15. desember 1999 fastslår at følgende minoritetsspråk skal ha særstatus i bestemte deler av landet: albansk, frankoprovençalskfransk, friulisk, gresk, katalansk, kroatisk, ladinsk, oksitansk, sardisk, slovensk og tysk. Disse språkene kan brukes som undervisningsspråk i barnehager og grunnskoler i kommuner der de respektive språkene har en viss utbredelse. 

Regionen Valle d'Aosta er i praksis tospråklig, med både italiensk og fransk som offisielle språk. Talespråket har tradisjonelt vært frankoprovençalsk (valdôtain), men italiensk har i større og større grad blitt dominerende i regionen. Antallet personer som har frankoprovençalsk som morsmål er synkende.

Trentino-Alto Adige er både italiensk og tysk offisielle språk, i tillegg er også ladinsk et språk som snakkes av en liten del av befolkningen i regionen. Italiensk er det dominerende språket i Trentino, mens i Alto Adige (Südtirol), som ligger i nord mot grensen til Østerrike, har et flertall av befolkningen tysk som morsmål. Her brukes også tysk i relativt stor grad som administrasjonsspråk. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.