Bilingual signs

Tospråklige veiskilt utenfor byen Piana degli Albanesi i provinsen Palermo på Sicilia, med tekst både på italiensk og albansk. Byen ble grunnlagt på 1400-tallet av albanere som flyktet fra hjemlandet sitt, og albansk språk er fremdeles i bruk i byen.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Offisielt språk i Italia er italiensk. En lov av 15. desember 1999 fastslår at følgende minoritetsspråk skal ha særstatus i bestemte deler av landet: albansk, frankoprovençalsk, fransk, friulisk, gresk, katalansk, kroatisk, ladinsk, oksitansk, sardisk, slovensk og tysk. Disse språkene kan brukes som undervisningsspråk i barnehager og grunnskoler i kommuner der de respektive språkene har en viss utbredelse.

Dialekter

Dialektmangfoldet i Italia er stort, og mange av de italienske dialektene er vanskelige å forstå for mennesker fra andre deler av landet. Dette har ført til at alle innbyggere i Italia behersker en standardvariant av språket, det såkalte italiano standard («standarditaliensk»). Mange italienere snakker dialekt hjemme sammen med familien og italiano standard i andre sammenhenger.

Sardinia

Sardisk, språket på Sardinia, skiller seg så mye fra standarditaliensk at det regnes som et eget språk. Man regner med at rundt 1 300 000 mennesker på Sardinia snakker eller forstår sardisk. Praktisk talt samtlige innbyggere på Sardinia som snakker sardisk er tospråklige, i og med at alle også forstår og kan snakke italiensk.

Valle d'Aosta

Regionen Valle d'Aosta er i praksis tospråklig, med både italiensk og fransk som offisielle språk. Talespråket har tradisjonelt vært frankoprovençalsk (valdôtain), men italiensk har i større og større grad blitt dominerende i regionen. Antallet personer som har frankoprovençalsk som morsmål er synkende.

Trentino-Alto Adige

I Trentino-Alto Adige er både italiensk og tysk offisielle språk, i tillegg er også ladinsk et språk som snakkes av en liten del av befolkningen i regionen. Italiensk er det dominerende språket i Trentino, mens i Alto Adige (Südtirol), som ligger i nord mot grensen til Østerrike, har et flertall av befolkningen tysk som morsmål. Her brukes også tysk i relativt stor grad som administrasjonsspråk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg