språk i Italia

Tospråklige veiskilt utenfor byen Piana degli Albanesi i provinsen Palermo på Sicilia, med tekst både på italiensk og albansk. Byen ble grunnlagt på 1400-tallet av albanere som flyktet fra hjemlandet sitt, og albansk språk er fremdeles i bruk i byen.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Offisielt språk i Italia er italiensk. En lov av 15. desember 1999 fastslår at følgende minoritetsspråk skal ha særstatus i bestemte deler av landet: albansk, frankoprovençalsk, fransk, friulisk, gresk, katalansk, kroatisk, ladinsk, oksitansk, sardisk, slovensk og tysk. Disse språkene kan brukes som undervisningsspråk i barnehager og grunnskoler i kommuner der de respektive språkene har en viss utbredelse.

Dialekter

Dialektmangfoldet i Italia er stort, og mange av de italienske dialektene er vanskelige å forstå for mennesker fra andre deler av landet. Dette har ført til at alle innbyggere i Italia behersker en standardvariant av språket, det såkalte italiano standard («standarditaliensk»). Mange italienere snakker dialekt hjemme sammen med familien og italiano standard i andre sammenhenger.

Sardinia

Sardisk, språket på Sardinia, skiller seg så mye fra standarditaliensk at det regnes som et eget språk. Man regner med at rundt 1 300 000 mennesker på Sardinia snakker eller forstår sardisk. Praktisk talt samtlige innbyggere på Sardinia som snakker sardisk er tospråklige, i og med at alle også forstår og kan snakke italiensk.

Valle d'Aosta

Regionen Valle d'Aosta er i praksis tospråklig, med både italiensk og fransk som offisielle språk. Talespråket har tradisjonelt vært frankoprovençalsk (valdôtain), men italiensk har i større og større grad blitt dominerende i regionen. Antallet personer som har frankoprovençalsk som morsmål er synkende.

Trentino-Alto Adige

I Trentino-Alto Adige er både italiensk og tysk offisielle språk, i tillegg er også ladinsk et språk som snakkes av en liten del av befolkningen i regionen. Italiensk er det dominerende språket i Trentino, mens i Alto Adige (Südtirol), som ligger i nord mot grensen til Østerrike, har et flertall av befolkningen tysk som morsmål. Her brukes også tysk i relativt stor grad som administrasjonsspråk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg