Faktaboks

Forza Italia
Etymologi
italiensk «Heia Italia»
Uttale
fˈårtsa –
.
Lisens: CC BY 2.0

Forza Italia er et liberal-konservativt italiensk politisk parti, stiftet i 1994 av Silvio Berlusconi. Forza Italia ble oppløst i 2009, men gjenoppstod i 2013.

Partiets opprinnelse

Partiet oppstod i kjølvannet av den store korrupsjonsskandalen som rammet italiensk politikk i begynnelsen av 1990-årene, og kunne dermed markedsføre seg som et nytt, friskt pust i italiensk politikk. Forza Italia ble grunnlagt av forretningsmannen Silvio Berlusconi, som ikke tidligere hadde vært aktiv i politikken, og partiet har helt fra begynnelsen vært uløselig knyttet til Berlusconi som person.

Kort tid etter stiftelsen ble Forza Italia raskt det ledende partiet på høyrefløyen, med 21 prosent av stemmene ved valget i 1994.

Politisk ideologi

Forza Italia er et liberal-konservativt parti som i utgangspunktet har mye til felles med andre konservative partier i Europa. Partiet tar avstand fra kommunismen og sosialismen, og er delvis basert på tankegods fra liberalismen.

Partiet ønsker å redusere skatter og avgifter for enkeltindivider og for næringslivet, og i forbindelse med parlamentsvalget i 2018 hadde det innføring av flat skatt som én av sine kjernesaker. Partiet ønsker mindre offentlig byråkrati, men ønsker ikke å avskaffe velferdsstaten, og har blant annet vedtatt å øke minstepensjonene og å øke de offentlige bidragene ved fødselspermisjoner.

Partiet skiller seg fra enkelte andre europeiske konservative partier blant annet ved å samarbeide med partier som befinner seg relativt langt ute på høyrefløyen i det politiske landskapet. I tillegg skiller Forza Italia seg også fra andre partier ved å være uløselig knyttet til grunnlegger og partileder Silvio Berlusconi.

Koalisjoner og valgresultater

Forza Italia har helt siden partiet ble grunnlagt samarbeidet nært med andre partier på høyresiden i italiensk politikk. Etter valget i 1994 ble Berlusconi statsminister for en koalisjonsregjering av Forza Italia, Alleanza Nazionale og Lega Nord, en koalisjon som brøt sammen rundt årsskiftet 1994/95. Ved valget 1996 fikk Forza Italia 20,6 prosent av stemmene og ble det største opposisjonspartiet. Partiet kom imidlertid tilbake til regjeringsmakten i 2001, også denne gangen i en høyrekoalisjon med Lega Nord og Alleanza Nazionale. Koalisjonen måtte gå av etter valget i 2006, da den tapte med knapp margin, men kom til makten i 2008, da Berlusconis sentrum-høyre-koalisjon fikk i overkant av 46 prosent av stemmene.

Forza Italia opphørte som politisk parti 27. mars 2009, da det sammen med Alleanza Nazionale dannet det nye partiet Popolo della Libertà, men gjenoppstod 16. november 2013, etter at Popolo della Libertà ble oppløst.

Valget til Europaparlamentet i mai 2014 ble ingen stor suksess for Forza Italia, da partiet oppnådde 16 prosent av stemmene. I perioden etter 2014 har partiet heller ikke klart å øke oppslutningen, og i 2015 opplevde partiet å bli splittet da flere av parlamentsmedlemmene gikk ut av partiet og dannet et nytt parti, Conservatori e Riformisti.

Ved lokalvalgene i juni 2016 oppnådde partiet relativt svake resultater, og fikk ikke makten i noen av de største byene i Italia.

I forbindelse med parlamentsvalget i mars 2018 var Forza Italia en del av en sentrum-høyre-koalisjon sammen med Lega Nord, Fratelli d'Italia og noen andre mindre partier. Forza Italia fikk omtrent 14 prosent av stemmene ved dette valget, mens sentrum-høyre-koalisjonen til sammen fikk 37 prosent.

Nedgangen for partiet fortsatte ved valget til Europaparlamentet i mai 2019, da Forza Italia fikk 8,8 prosent av stemmene og ble landets fjerde største parti.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg