Forza Italia, italiensk politisk parti, stiftet desember 1993 av Silvio Berlusconi.

Partiet oppstod i kjølvannet av den store korrupsjonsskandalen som rammet italiensk politikk i begynnelsen av 1990-årene, og kunne dermed markedsføre seg som et nytt, friskt pust i italiensk politikk. Partiet ble raskt det ledende partiet på høyrefløyen, med 21 % av stemmene ved valget 1994. Etter valget ble Berlusconi statsminister for en koalisjonsregjering av Forza Italia, Alleanza Nazionale og Lega Nord, en koalisjon som brøt sammen rundt årsskiftet 1994/95. Ved valget 1996 fikk Forza Italia 20,6 % av stemmene og ble det største opposisjonspartiet. Partiet kom imidlertid tilbake til regjeringsmakten 2001, også denne gangen i en høyrekoalisjon med Lega Nord og Alleanza Nazionale. Koalisjonen måtte gå av etter valget i 2006, da den tapte med knapp margin, men kom til makten i 2008 da Berlusconis sentrum-høyre-koalisjon fikk i overkant av 46 % av stemmene. 

Forza Italia opphørte som politisk parti den 27. mars 2009, da det sammen med Alleanza Nazionale dannet det nye partiet Popolo della Libertà, men gjenoppstod den 16. november 2013, etter at Popolo della Libertà ble oppløst.

Valget til Europaparlamentet i mai 2014 ble ingen stor suksess for Forza Italia, da partiet oppnådde 16 % av stemmene. I perioden etter 2014 har partiet heller ikke klart å øke oppslutningen, og i 2015 opplevde partiet å bli splittet da flere av parlamentsmedlemmene gikk ut av partiet og dannet et nytt parti, Conservatori e Riformisti.

Ved lokalvalgene i juni 2016 oppnådde partiet relativt svake resultater, og fikk ikke makten i noen av de største byene i Italia. Meningsmålinger i mars 2017 viste at Forza Italia var landets fjerde største parti, med en oppslutning på rundt 12 %. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.