I det første århundret var hele Balkanhalvøya under romersk kontroll. Da Romerriket ble delt i Øst- og Vestromerriket i år 395, gikk delelinjen tvers gjennom Balkan. Den vestlige delen ble styrt fra Roma og den østlige delen fra Bysants. Det bysantinske riket ble oppløst da Konstantinopel ble erobret av osmanene og inkludert i Det osmanske riket i 1453.
På slutten av 1800-tallet begynte osmanerne å miste herredømmet over halvøya, og stormaktene kjempet om å overta makten i forskjellige områder. Bulgaria, Hellas, Montenegro, Romania og Serbia ble selvstendige i løpet av 1800-tallet. Kroatia og Bosnia var underlagt Østerrike-Ungarn, mens Albania, Kosovo og Makedonia fortsatt var underlagt Det osmanske riket.
I 1912–1913 var det to militære konflikter på halvøya (Balkankrigene) som bidro til å lade opp spenningen på Balkan kort tid før utbruddet av den første verdenskrig. Det var også på Balkan at de krigsutløsende «skuddene i Sarajevo» falt. Etter krigen ble Det osmanske riket oppløst, og Kongeriket Jugoslavia, som inkluderte store deler av Balkanhalvøya, ble grunnlagt.
Da Jugoslavia gikk i oppløsning i 1991–1992, ble det ny uro, og 1990-tallet var preget av krig og etnisk rensning i flere av de jugoslaviske etterfølgerstatene.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.