Olje brukes om mange organiske forbindelser og blandinger. De har stort sett det til felles at de til en viss grad er viskøse («oljeaktige»), fete eller smørende.

De viktigste gruppene olje er:

  1. Mineraloljer består i hovedsak av blandinger av hydrokarboner med høyst forskjellig molekylmasse og flyktighet. Noen eksempler er råolje og petroleum.
  2. Fete oljer er fettstoffer som er flytende ved værelsestemperatur. De består av fettsyre-triglyserider, vanligvis med molekylmasse fra 700–950. De kan utvinnes av planter (vegetabilske oljer) eller av fisk og marine pattedyr (animalske oljer). Fete oljer benyttes blant annet til matlaging (matolje), hudpleie og i biodiesel. 
  3. Eteriske oljer er lite viskøse, flyktige og ofte velluktende forbindelser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

3. desember 2009 skrev Svein Askheim

Du har med flere typer av olje og fett, men du bør også ha med vegetabilsk olje som er viktig både til matlaging, hudpleie og biodiesel.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.