Antikken (fra latin antiquus, gammel), eller den klassiske oldtiden, er en tradisjonell betegnelse for en historisk og kulturell epoke konsentrert i landene rundt Middelhavet, med særlig tyngdepunkt i Hellas og Italia. Man regner gjerne med at antikken innledes i Hellas ved overgangen fra bronsealder til jernalder, omkring år 1000 fvt., og avsluttes med det vestromerske keiserrikets undergang i år 476 evt. Men mange vil inkludere den egeiske høykulturenKreta og i Hellas i det andre årtusen fvt., og det østromerske keiserrikets glansperiode i det sjette århundre evt.

Antikken som kultur ble utviklet i Hellas og nærområdene frem til rundt 300 fvt.; siden ble kulturen spredt til det østlige Middelhavsområdet og videreutviklet i de hellenistiske rikene som ble etablert der etter Aleksander den stores erobringer. Senere fikk romerne gjennom sine erobringer i disse områdene nærkontakt med grekernes kultur, som de ga sine egne bidrag til og videreformidlet til Vest-Europa fra det første århundre fvt. I hele perioden var gresk det bærende kulturspråket, men i den senere delen av antikken fikk også latin en sterk stilling særlig i Vest-Europa.

Vesentlige deler av kulturarven fra antikken ble bevart for ettertiden gjennom avskrifter av antikke tekster i middelalderklostrene, og gjennom bevarte bygninger, kunstverk og annet arkeologisk materiale. Mange grener av humanistisk forskning arbeider fremdeles med dette materialet. All senere utvikling av vitenskap, filosofi, litteratur og kunst i den vestlige verden bygger på de grunnlagene som ble skapt i løpet av antikken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

11. september 2015 skrev Simon Opsal

Hei! Var det stor forskjell på idrett mellom Athen og Sparta? Dreiv de med de samme grenene, og på samme "stadion" ?

13. september 2015 svarte Erik Østby

Nei, de drev antagelig med omtrent det samme, selv om vi har få konkrete opplysninger om Sparta. De standardidrettene som man konkurrerte i i de store leken i Olympia, Delfi etc. drev man begge steder og overalt ellers.
Stadion er betegnelsen på en 600 for lang løpebane, som reelt fikk litt forskjellige lengder fordi man hadde forskjellig fotstandarder (mellom ca. 29 og 35 cm). Ordet brukes også som lengdemål. Hver bystat hadde sitt eller sine til trening og lokale konkurranser, men i Olympia etc. konkurrerte man naturligvis på et felles stadion.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.