Dansende hetære
Rødfigurmaleri fra ca. 490 fvt. av en dansende hetære.
Den klassiske antikken innledes i Hellas i det 8. århundret fvt., og avsluttes med det vestromerske keiserrikets undergang i år 476 evt. Kartet viser utbredelsen av den greske sivilisasjonen frem til midten av 500-tallet fvt.
/Store norske leksikon.

Antikken er et annet ord for gammel, og antikkens historie kan kalles oldtidens historie. Den regnes fra de første sivilisasjonene oppsto i Egypt og Mesopotamia ca. 3000 fvt., Indusdalen ca. 2500 fvt., Kina og Hellas ca. 2000 fvt., og frem til Vestromerrikets fall og Østromerrikets nedgang ca. 600 evt.

Faktaboks

Uttale
antˈikken
Etymologi
latin antiquus, «gammel»

Den gresk-romerske, klassiske antikken

Romerriket

Romerriket. Romernes erobringer ca. 200 fvt.–ca. 200 evt.

Av /Store norske leksikon ※.

«Antikken» som periode stammer fra renessansens negative klassifisering av «middelalderen» som en mellomperiode i menneskets utvikling. Antikken, eller den klassiske oldtiden, ble en tradisjonell betegnelse for en historisk og kulturell epoke konsentrert i landene rundt Middelhavet, med særlig tyngdepunkt i Hellas og Italia.

Man regner gjerne med at den klassiske antikken innledes i Hellas med det greske alfabetet, de homeriske diktene og spredningen av polis i det 8. århundret fvt., og avsluttes med det vestromerske keiserrikets undergang i år 476 evt. Men mange vil inkludere den egeiske høykulturenKreta og i Hellas i det andre årtusen fvt., og det østromerske keiserrikets glansperiode i det sjette århundre evt.

Den klassiske antikken ble utviklet i Hellas og nærområdene frem til rundt 300 fvt. Siden ble kulturen spredt til det østlige Middelhavsområdet og videreutviklet i de hellenistiske rikene som ble etablert der etter Aleksander den stores erobringer. Senere fikk romerne gjennom sine erobringer i disse områdene nærkontakt med grekernes kultur, som de ga sine egne bidrag til og videreformidlet til Vest-Europa fra det første århundre fvt.

I det romerske imperiet ble det talt gresk i den østlige delen og latin i den vestlige. I det østromerske riket med Konstantinopel som sentrum ble gresk det offisielle, administrative språket. Romerriket var således et tospråklig imperium med en felles gresk-romersk kultur i litteratur, filosofi, religion, kunst og arkitektur.

Den klassiske antikken i ettertiden

Vesentlige deler av kulturarven fra antikken ble bevart for ettertiden gjennom avskrifter av antikke tekster i middelalderklostrene, og gjennom bevarte bygninger, kunstverk og annet arkeologisk materiale. Mange grener av humanistisk forskning arbeider fremdeles med dette materialet. All senere utvikling av vitenskap, filosofi, litteratur og kunst i den vestlige verden bygger på de grunnlagene som ble skapt i løpet av antikken.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Seland, Eivind: Antikkens globale verden, 2021

Kommentarer (2)

skrev Simon Opsal

Hei! Var det stor forskjell på idrett mellom Athen og Sparta? Dreiv de med de samme grenene, og på samme "stadion" ?

svarte Erik Østby

Nei, de drev antagelig med omtrent det samme, selv om vi har få konkrete opplysninger om Sparta. De standardidrettene som man konkurrerte i i de store leken i Olympia, Delfi etc. drev man begge steder og overalt ellers. Stadion er betegnelsen på en 600 for lang løpebane, som reelt fikk litt forskjellige lengder fordi man hadde forskjellig fotstandarder (mellom ca. 29 og 35 cm). Ordet brukes også som lengdemål. Hver bystat hadde sitt eller sine til trening og lokale konkurranser, men i Olympia etc. konkurrerte man naturligvis på et felles stadion.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg