Motorsykkel, sykkel som drives av to- eller firetakts bensinmotor, oftest luftkjølt og med en til to (kan også være tre eller flere) sylindere. I moderne motorsykler er motoren bygd inn i en sterk, men lett, og ofte strømlinjeformet ramme, eller utgjør en del av rammekonstruksjonen. Kraftoverføringen skjer ved kjede, rem eller kardangaksel. Som regel fem til seks gir, som betjenes ved fotpedal. Clutchen betjenes ved et håndtak, og bensintanken er innebygd over motorrammen.

Motorsykler drives frem av en firetakt eller totakt bensinmotor. Motoren er bygd inn i den sterke, men lette og ofte strømlinjeformede sykkelrammen, eller utgjør en del av rammekonstruksjonen. Kraftoverføringen fra motorens drivhjul til motorens bakhjul skjer enten ved en kjede eller ved en kardangaksel, som ved biler. Motorens ytelse er bestemt av sylindervolumet og omdreiningstallet (nmaks = 7000–11 000 o/min). Motorstørrelsen angis oftest ved motorens totale sylindervolum (slagvolum), for eksempel 750 cm3 eller 1100 cm3.

Racersykler har en høyere kompresjon for å øke motorkraften i forhold til motorvekten. Motoren startes med en elektrisk startmotor, sjeldnere kickstarter (vanlig på moped og lett motorsykkel) eller tråpedaler (moped), og gasspådraget regulerer man ved å vri det høyre håndtaket på sykkelstyret.

Brennstofftanken er innbygd strømlinjeformet over motorrammen, og fartsmåler, turteller og andre instrumenter er oftest montert på styret. Moderne motorsykler er teknisk meget avanserte og har motorer med betydelig høyere ytelse enn bilmotorer med samme sylindervolum.

Etter kjøretøyforskriftene er en motorsykkel en motorvogn med to hjul hvor motoren har et slagvolum på mer enn 50 cm3 og/eller høyeste konstruerte hastighet på mer enn 45 km/t.

En motorsykkel kan også ha sidevogn. De samme forskriftene definerer «trehjuls motorsykkel» som en motorsykkel med tre symmetrisk plasserte hjul. Mindre firehjuls motorvogner kan også regnes som trehjuls motorsykler, eventuelt som mopeder.

Kjøretøysforskriftene skiller også mellom «lett motorsykkel» (slagvolum opptil 125 cm3, maksimal effekt 11 kW (omkring 15 hk)), «mellomtung motorsykkel» (maksimal effekt 25 kW (omkring 34 hk) og et effekt/vekt-forhold på maksimalt 0,16 kW/kg) og «tung motorsykkel» (slagvolum over 125 cm3 og/eller effekt over 11 kW).

«Moped» er definert som en motorvogn med to eller tre hjul som har en motor med et slagvolum som ikke overstiger 50 cm3 og høyeste konstruksjonshastighet 45 km/t.

I henhold til forskriftene om førerkort kreves egne førerkort for motorsykkel og lett motorsykkel. For mopedførere under 20 år kreves opplæring. Førere av trehjuls motorsykler må ha førerkort for bil. Andre forskrifter påbyr bruk av hjelm for motorsykler og mopeder.

Sport, se motorsykkelsport.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.