Den mest sentrale av de moderne italienske dramatikere var Luigi Pirandello, som forsøkte å skape et kunstnerisk orientert teater. Han hadde sitt eget kompani som han kalte Teatro d'Arte, og som fikk en viss støtte fra staten. Pirandello var inspirert av det teatrale og forsøkte å arbeide med illusjon og teatralitet, blant annet i skuespillet Seks personer søker en forfatter (1921). I 1920-årene blomstret futurismen, med Filippo Tommaso Marinetti som Italias bidrag til avantgardismen. Kompanier som ble kalt 'Thespis vogner' turnerte i utstrakt grad i den italienske provinsen i 1920- og 1930-årene, og etter andre verdenskrig ble det gjort forsøk på å skape noen faste teatre med egne kompanier. Det var først i forbindelse med dette at en regissørs teater til en viss grad kunne erstatte det tradisjonelle stjerneteateret i Italia.
De mest kjente faste teatrene, det nærmeste man har kommet nasjonale teatre i Italia, var Paolo Grassi og Giorgio Strehlers Piccolo Teatro i Milano fra 1947 og Teatro Stabile i Torino fra 1955. Strehler er den mest kjente moderne italienske regissøren. Han var i stor grad inspirert av Bertolt Brecht og Berliner Ensemble, og gjorde seg sterkt gjeldende med sine oppsettinger av Goldoni. Vittorio Gassman og Carmelo Bene er blant de mest kjente skuespillere i Italia i nyere tid, men Dario Fo var den som kanskje fikk størst nedslagsfelt både som dramatiker og skuespiller. Fra 1960-årene arbeidet han med utgangspunkt i Milano. Det er hans politiske komedier i klassisk improvisasjonsstil, i tillegg til hans monologer, som har hatt størst betydning.
Regissøren Luca Ronconi arbeidet i 1960- og 1970-årene svært eksperimentelt med rombruk. I 1980-årene oppsto et internasjonalt popkulturelt inspirert teaterkompani i Milano, Magazzini Criminali. De ble kjent for sitt multimediale uttrykk, som i forestilllingen Crollo Nervoso fra 1980. Kompaniet Raffaello Sanzio er en av de mest betydningsfulle nyskapende teatergruppene i Italia, og det som er best kjent internasjonalt. Det ble grunnlagt i Cesena i 1981 av dramaturgen Claudia Castelucci og Chiara Guidi, og med Romeo Castelucci som regissør. De har gjennom årene flere ganger gjestet Norge med sitt tablåorienterte og sterkt visuelle uttrykk. Siste gang var med Prestens sorte slør (The Minister's Black Veil) på Nationaltheatret i 2011, en forestilling som viste et stort Kristus-bilde, og som handlet om en ung mann som steller sin far og de utfordringene det byr på. Andre senere oppsettinger er Voyage au Bout de la Nuit (1999), The Combat (2000), Uovo di bocca (2001) og Endogonidia Tragedy (2002–2004).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.