Homo erectus

Den første skalle av Homo erectus som ble funnet av Eugene DuBois på Java.
Av .
Lårbein (femur) av en Homo erectus fra dubois' opprinnelige samling. Beinet har en kraftig beinpåvekst øverst som tyder på at personen må ha hatt vanskelig for å gå.
Av .

Homo erectus er en utdødd primatart i menneskefamilien. De levde i kvartær fra ca. 2 millioner år siden til for ca. 250 000 år siden.

Faktaboks

uttale:
hˈomo erˈectus
etymologi:
latin ‘det oppreiste menneske’

Homo erectus utviklet seg antagelig fra Homo habilis i Afrika for ca 2 millioner år siden. Gjennom artens lange eksistens vandret enkelte populasjoner ut av Afrika, inn i østre Europa (Georgia og Ungarn), og spredte seg videre østover gjennom det indiske sub-kontinent, Vietnam og Kina til Indonesia (Java).

På grunn av den store geografiske spredningen og artens lange eksistens viser de forskjellige populasjonene ganske stor anatomisk variasjon; De forskjellige funnene har ofte fått egne artsnavn (som Homo ergaster, Homo georgicus, Homo pekinensis etcetera), og antallet menneskearter så en stund ut til å ha vært enormt. I senere tid har forskerne blitt mer oppmerksomme på den naturlige variasjonen i mennesker, noe som har ført til at de fleste beskrevne funnene nå er klassifisert som tilhørende Homo erectus.

Homo erectus skiller seg fra tidligere hominider gjennom stadig større hjernevolum (600-1000 cm3), bedre steinredskaper og bruk av ild. Arten er også ansett å ha vært den første som levde i familiegrupper av typen "jeger- og samler-kultur".

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg