Homo erectus

Den første skalle av Homo erectus som ble funnet av Eugene DuBois på Java.
Av .
Lårbein (femur) av en Homo erectus fra dubois' opprinnelige samling. Beinet har en kraftig beinpåvekst øverst som tyder på at personen må ha hatt vanskelig for å gå.
Av .

Artikkelstart

Homo erectus er en utdødd art av primater i menneskefamilien. De levde i tidsperioden kvartær fra cirka to millioner år siden til for om lag 250 000 år siden.

Faktaboks

Uttale
hˈomo erˈectus
Etymologi
latin ‘det oppreiste menneske’

Homo erectus skiller seg fra tidligere medlemmer av menneskefamilien gjennom stadig større hjernevolum (600–1000 kubikkcentimeter), bedre steinredskaper og bruk av ild. Arten er også ansett å ha vært den første som levde i familiegrupper av typen «jeger- og samler-kultur».

Utbredelse

Homo erectus utviklet seg fra en tidligere art i slekten Homo i Afrika for cirka to millioner år siden. De spredde seg gjennom hele kontinentet, og noen populasjoner vandret også ut. De eldste funnene utenfor Afrika er fra Georgia. De spredde seg østover til Kina og Indonesia (Java), og etter hvert også vestover til Sør-Europa.

Beskrivelse

Typisk for anatomien til Homo erectus er kroppsproporsjoner som liknet på nålevende mennesker, men med smalere hofter, og et kranium med ekstra tykke knokler i hjernekassen, ofte med en kjølformet fortykning langs issen. Muskelfestet for nakkemusklene på bakhodet var en tykk og rett brem.

Variasjon

På grunn av den store geografiske spredningen og artens lange eksistens viser de forskjellige populasjonene ganske stor anatomisk variasjon. De forskjellige funnene har ofte fått egne artsnavn (som Homo ergaster, Homo georgicus, Homo pekinensis, Homo antecessor og så videre), og antallet menneskearter så en stund ut til å ha vært enormt. I senere tid har forskerne blitt mer oppmerksomme på den naturlige variasjonen i mennesker, noe som har ført til at de fleste beskrevne funnene nå er klassifisert som tilhørende Homo erectus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg