Lårbein (femur) av en Homo erectus fra dubois' opprinnelige samling. Beinet har en kraftig beinpåvekst øverst som tyder på at personen må ha hatt vanskelig for å gå.

Homo erectus lårbein av Robert Munro - Palæolithic Man and Terramara Settlements in Europe. Falt i det fri (Public domain)

Homo erectus er en utdødd primatart i menneskefamilien. De levde i kvartær fra ca. 2 millioner år siden til for ca. 250 000 år siden. 

Homo erectus utviklet seg antagelig fra Homo habilis i Afrika for ca 2 millioner år siden. Gjennom artens lange eksistens vandret enkelte populasjoner ut av Afrika, inn i østre Europa (Georgia og Ungarn), og spredte seg videre østover gjennom det indiske sub-kontinent, Vietnam og Kina til Indonesia (Java).

På grunn av den store geografiske spredningen og artens lange eksistens viser de forskjellige populasjonene ganske stor anatomisk variasjon; De forskjellige funnene har ofte fått egne artsnavn (som Homo ergaster, Homo georgicus, Homo pekinensis etcetera), og antallet menneskearter så en stund ut til å ha vært enormt. I senere tid har forskerne blitt mer oppmerksomme på den naturlige variasjonen i mennesker, noe som har ført til at de fleste beskrevne funnene nå er klassifisert som tilhørende Homo erectus.

Homo erectus skiller seg fra tidligere hominider gjennom stadig større hjernevolum (600-1000 cm3), bedre steinredskaper og bruk av ild. Arten er også ansett å ha vært den første som levde i familiegrupper av typen "jeger- og samler-kultur".

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.