President Barack Obama snakker på en minneseremoni for ofrene ved Fort Hood. 10. november 2009
Barack Obama var USAs 44. president.
Stortingets presidentskap 2022-2025
Stortingets presidentskap. Fra venstre: Femte visepresident Ingrid Fiskaa (SV), tredje visepresident Morten Wold (FrP), første visepresident Svein Harberg (H), president Masud Gharahkhani (A), andre visepresident Nils T. Bjørke (Sp) og fjerde visepresident Kari Henriksen (A).
Stortingets presidentskap 2022-2025
Stortinget.

En president er en person som leder en stat, en forsamling eller en organisasjon. I republikker omtales vanligvis statsoverhodet som president, og i noen land som i USA er presidenten også regjeringssjef.

Faktaboks

Uttale
presidˈent
Etymologi

Fra fransk président, opprinnelig avledet fra latin praesidere – «sitte foran»

I norsk sammenheng brukes betegnelsen president spesielt om den fremste tillitsvalgte lederen for Stortinget, stortingspresidenten, og om øvrige medlemmer av Stortingets presidentskap, dersom disse leder Stortingets møter i stedet for stortingspresidenten. Styrelederne for enkelte organisasjoner, som for eksempel Næringslivets Hovedorganisasjon og Den norske legeforening, har også tittelen president.

I en del land, blant annet i Sverige og Danmark, kalles ledere i overordnede domstoler for presidenter, tilsvarende sorenskriver, førstelagmann eller høyesterettsjustitiarius i norsk sammenheng.

Betegnelsen president ble også brukt i Danmark-Norge om magistratens fremste representant i stiftsbyene fra 1660 til 1828.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg