Trentino-Alto Adige er en autonom region i det nordlige Italia som strekker seg fra Lago di Garda (Gardasjøen) i sør til Alpene i nord, og grenser til Østerrike i nord og øst. Regionen strekker seg over et område på 13 606 km2 og har 1 064 810 innbyggere (2017). Trentino-Alto Adige omfatter provinsene Bolzano og Trento, og regionens hovedstad er Trento

En relativt stor del av befolkningen i Trentino-Alto Adige har tysk som morsmål. I den sørligste delen av regionen, Trentino, er italiensk det dominerende språket, mens i Alto Adige (Südtirol), som ligger lengst nord mot grensen til Østerrike, snakker et flertall av befolkningen tysk. Her brukes også tysk i relativt stor grad som administrasjonsspråk. 

Alperegionen omfatter Zillertaler-alpene i nordøst og Ötztaler-alpene i nordvest, med Palla Bianca (Weisskogel) 3736 meter over havet. Sør for Pustertal hever Dolomittene seg, 3343 meter over havet i Marmolada. Viktigste elv er Adige med bielvene Isarco, Noce og Avisio.

I Adiges fruktbare dalføre ligger de viktigste byene Merano, Bolzano og Trento. I dalene dyrkes korn, vin og frukt, ellers er storfehold og melkeproduksjon viktig. En stor del av arealet er skogkledd, og i fjellene finnes sink, bly, kobber og jern. Langs Adige og Noce ligger flere store vannkraftverk. Turisttrafikken har meget stor betydning, med flere kjente vintersportssteder i Dolomittene og Alpene (Madonna di Campiglio, Val Gardena, Anterselva). Hovedvei- og jernbaneforbindelse til Østerrike går over Brennerpasset.

Området ble en del av Italia etter den første verdenskrig, og fikk status som autonom region i 1948. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.