Trentino-Alto Adige, autonom region i nordlige Italia, strekker seg fra Gardasjøen i sør til Alpene i nord, grenser til Østerrike i nord og øst; 13 620 km2 med 962 500 innb. (2004). Hovedbyer er Bolzano og Trento. Regionen omfatter provinsene Bolzano og Trento.

Alperegionen omfatter Zillertaler-alpene i nordøst og Ötztaler-alpene i nordvest, med Palla Bianca (Weisskogel) 3736 moh. Sør for Pustertal hever Dolomittene seg, 3343 moh. i Marmolada. Viktigste elv er Adige med bielvene Isarco, Noce og Avisio.

I Adiges fruktbare dalføre ligger de viktigste byene Merano, Bolzano og Trento. I dalene dyrkes korn, vin og frukt, ellers er storfehold og melkeproduksjon viktig. En stor del av arealet er skogkledd, og i fjellene finnes sink, bly, kobber og jern. Langs Adige og Noce ligger flere store vannkraftverk. Turisttrafikken har meget stor betydning, med flere kjente vintersportssteder i Dolomittene og Alpene (Madonna di Campiglio, Val Gardena, Anterselva). Hovedvei- og jernbaneforbindelse til Østerrike går over Brennerpasset.

Området ble en del av Italia etter den første verdenskrig, og fikk status som autonom region i 1948. Se også Sør-Tirol.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.