Trentino-Alto Adige

Reschensee

Trentino-Alto Adige. Fra Reschensee (Lago di Resia) nær grensen mot Sveits og Østerrike, med fjellet Ortler bak.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Trentino-Alto Adige er en autonom region i det nordlige Italia som strekker seg fra Lago di Garda (Gardasjøen) i sør til Alpene i nord, og grenser til Østerrike i nord og øst. Regionen strekker seg over et område på 13 606 km2 og har 1 064 810 innbyggere (2017). Trentino-Alto Adige omfatter provinsene Bolzano og Trento, og regionens hovedstad er Trento.

Faktaboks

Uttale
trentˈino-ˈalto adige

En relativt stor del av befolkningen i Trentino-Alto Adige har tysk som morsmål. I den sørligste delen av regionen, Trentino, er italiensk det dominerende språket, mens i Alto Adige (Südtirol), som ligger lengst nord mot grensen til Østerrike, snakker et flertall av befolkningen tysk. Her brukes også tysk i relativt stor grad som administrasjonsspråk.

Natur

Alperegionen omfatter Zillertaler-alpene i nordøst og Ötztaler-alpene i nordvest, med Palla Bianca (Weisskogel) 3736 meter over havet. Sør for Pustertal hever Dolomittene seg, 3343 meter over havet i Marmolada. Viktigste elv er Adige med bielvene Isarco, Noce og Avisio.

Næringsliv

I Adiges fruktbare dalføre ligger de viktigste byene Merano, Bolzano og Trento. I dalene dyrkes korn, vin og frukt, ellers er storfehold og melkeproduksjon viktig. En stor del av arealet er skogkledd, og i fjellene finnes sink, bly, kobber og jern. Langs Adige og Noce ligger flere store vannkraftverk. Turisttrafikken har meget stor betydning, med flere kjente vintersportssteder i Dolomittene og Alpene (Madonna di Campiglio, Val Gardena, Anterselva). Hovedvei- og jernbaneforbindelse til Østerrike går over Brennerpasset.

Området ble en del av Italia etter den første verdenskrig, og fikk status som autonom region i 1948.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg