Trentino-Alto Adige, autonom region i nordlige Italia, strekker seg fra Gardasjøen i sør til Alpene i nord, grenser til Østerrike i nord og øst; 13 620 km2 med 962 500 innb. (2004). Hovedbyer er Bolzano og Trento. Regionen omfatter provinsene Bolzano og Trento.

Alperegionen omfatter Zillertaler-alpene i nordøst og Ötztaler-alpene i nordvest, med Palla Bianca (Weisskogel) 3736 moh. Sør for Pustertal hever Dolomittene seg, 3343 moh. i Marmolada. Viktigste elv er Adige med bielvene Isarco, Noce og Avisio.

I Adiges fruktbare dalføre ligger de viktigste byene Merano, Bolzano og Trento. I dalene dyrkes korn, vin og frukt, ellers er storfehold og melkeproduksjon viktig. En stor del av arealet er skogkledd, og i fjellene finnes sink, bly, kobber og jern. Langs Adige og Noce ligger flere store vannkraftverk. Turisttrafikken har meget stor betydning, med flere kjente vintersportssteder i Dolomittene og Alpene (Madonna di Campiglio, Val Gardena, Anterselva). Hovedvei- og jernbaneforbindelse til Østerrike går over Brennerpasset.

Området ble en del av Italia etter den første verdenskrig, og fikk status som autonom region i 1948. Se også Sør-Tirol.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.