Jugoslaviske partisaner
De seks jugoslaviske partisanene Vladimir Popović, Ivan Rukavina, Arso Jovanović, Savo Orovič, Milovan Đilas og Pavle Ilič i 1942.
Avhør av en sovjetisk partisan

Tysk avhør av en sovjetisk partisan i Novgorod-distriktet i 1942.

Tito på Vis

Bilde fra de jugoslaviske partisanenes hovedkvarter på øya Vis, Kroatia, i 1943. Josip Tito i midten. Til venstre, nærmest Tito, Edvard Kardelj, lengst til høyre Milovan Djilas.

Av /NTB Scanpix ※.

En partisan er en geriljasoldat eller frihetskjemper som opptrer bak fiendens linjer. Under andre verdenskrig ble uttrykket partisan særlig brukt om deltakerne i sovjetiske geriljastyrker og den kommunistiske motstandsbevegelsen i Jugoslavia og Albania.

Faktaboks

Uttale
partisˈan
Etymologi
av italiensk parte ‘del, side’

På norsk er partisan også betegnelsen på de rundt 45 nordmennene som under andre verdenskrig tjenestegjorde som etterretningsagenter i den sovjetiske Nordflåten. Partisanene ble stort sett rekruttert blant folk fra Øst-Finnmark som flyktet til Sovjetunionen etter den tyske invasjonen av Norge i 1940. Noen få av dem hadde blitt bortført av sovjetiske stridskrefter i forbindelse med spesialoperasjoner. Med stor personlig risiko ble partisanene sendt til Øst-Finnmark for å skaffe informasjoner om tyske styrker og rapportere over radio om skipstrafikk og troppebevegelser. Virksomheten ble avdekket av tyskerne. Opprullinger førte til at mange partisaner ble tatt og mistet livet.

Under den kalde krigen ble partisanenes innsats i motstandskampen fortiet. Partisanene ble mistenkeliggjort og overvåket fordi de hadde vært i Sovjetunionens tjeneste. Norske myndigheter regnet med at partisanene opprettholdt kontakten med sine tidligere sovjetiske oppdragsgivere, noe enkelte av dem for øvrig også gjorde.

Utover i 1980-årene ble partisanenes krigsinnsats gradvis anerkjent. Den endelige rehabiliteringen kom i 1992. Da tok kong Harald opp myndighetens urettmessige behandling av partisanene i en tale ved partisanminnesmerket i Kiberg.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hans Kristian Eriksen (1969): Partisaner i Finnmark
  • Hans Kristian Eriksen (1972): Partisanenes død
  • Morten Jentoft (2005): Mennesker ved en grense. En beretning om folk i Øst-Finnmark i historiens drama

Kommentarer (2)

skrev F S

Det hadde vært fint å ha en egen artikkel for ordet "partisan" slik det brukes i politikk. Altså en som er slavisk tilhenger av et parti, person eller prinsipp. Eventuelt hvis det finnes et bedre norsk ord for dette så kunne det kanskje legges til under "Les mer i Store norske leksikon".

svarte Ida Scott

Hei, takk for forslag. Det blir i så fall en egen artikkel. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg