Beppe Grillo under et valgmøte i 2011. 

Beppe Grillo av Giovanni Favia. CC BY 2.0

Femstjernersbevegelsen er et italiensk politisk parti som ble grunnlagt av Beppe Grillo og Gianroberto Casaleggio i 2009. Partiet oppstod som en protestbevegelse ledet av Beppe Grillo, som først og fremst ønsket å ta et oppgjør med de etablerte politiske partiene i Italia, og særlig med korrupsjon blant italienske politikere. 

Femstjernersbevegelsen har utarbeidet et partiprogram, og har stilt til valg siden 2010, og kan derfor regnes som et politisk parti, selv om medlemmene helst vil omtale partiet som en «bevegelse».

Etter lokalvalgene i 2012 oppnådde partiet å bli størst i fire kommuner i Nord-Italia, blant dem Parma. Det store gjennombruddet kom i 2013, da partiet fikk over 25 prosent av stemmene ved parlamentsvalget, og endte opp som valgets store vinner.

Under valgkampen i forbindelse med valget til Europaparlamentet i mai 2014 fremstod Femstjernersbevegelsen som et EU-skeptisk parti, og ønsket folkeavstemning om Italias tilknytning til fellesvalutaen euro. Partiet fikk 21 prosent av stemmene ved dette valget. Dette resultatet så partiets ledelse på som en skuffelse, særlig fordi Partito Democratico fikk en oppslutning på over 40 prosent. 

Resultatene fra lokalvalgene i juni 2016 ble sett på som en triumf for partiet, særlig fordi to av de største byene i Italia fikk borgermester fra Femstjernersbevegelsen: Virginia Raggi i Roma og Chiara AppendinoTorino.  

I perioden etter lokalvalgene i 2016 befestet partiet sin stilling som en betydelig maktfaktor i italiensk politikk, uavhengig av de tradisjonelle høyre- og venstresidepartiene i landet. I mars 2017 viste meningsmålinger at partiet var det største i Italia, med en oppslutning på over 30 prosent.  

Partiet arbeider for en omveltning av det politiske systemet i Italia, og ønsker i utgangspunktet ikke å samarbeide med noen av de etablerte partiene. Femstjernersbevegelsen fremhever at den ikke tilhører hverken venstre- eller høyresiden i italiensk politikk. 

Partiprogrammet slår fast at politikerne har altfor høy lønn og altfor mange privilegier. Partiet ønsker å forby tidligere straffede personer å stille til valg, noe som innebærer at partilederen selv, Beppe Grillo, ikke kan stille som kandidat, ettersom han har en dom for uaktsomt drap fra 1980-årene etter en trafikkulykke. 

Partiet er opptatt av miljøvern, og har uttrykt motstand mot en rekke store vei-, bro- og jernbaneprosjekter i Italia. Flere av punktene i partiprogrammet handler om å redusere privatbilismen og å legge forholdene bedre til rette for syklister i de italienske byene.    

En sentral del av partiets ideologi handler om viktigheten av direkte demokrati,  der målet er at innbyggerne skal kunne delta i politiske beslutningsprosesser, særlig ved bruk av nettbaserte avstemninger og deltakelse i diskusjoner på Internett. Beppe Grillos blogg spiller en sentral rolle i kommunikasjonen mellom partiet og innbyggerne, i tillegg til at det jevnlig blir arrangert folkemøter og demonstasjoner over hele Italia. 

I Europaparlamentet er Femstjernersbevegelsen med i gruppen EFDD (Europe of Freedom and Direct Democracy), som består av medlemmer av EU-skeptiske partier, blant dem United Kingdom Independence Party (UKIP), Alternative für Deutschland og Sverigedemokraterna.

Femstjernersbevegelsens sympatisører kjennetegnes ved at de er mer skeptiske til EU enn gjennomsnittet av italienske velgere, og at de i mindre grad enn andre velgere har tillit til de etablerte politiske partiene. Bevegelsen kjennetegnes også ved at velgerne er relativt unge (en stor andel er under 30 år), og at bevegelsen har forholdvis stor oppslutning blant studenter og arbeidsledige (ved valget i 2013 stemte 54 prosent av studentene i Italia på Femstjernersbevegelsen).

Etter parlamentsvalget i 2013 var Femstjernersbevegelsens representanter de yngste i deputertkammeret, med en gjennomsnittsalder på 37 år, som var betydelig lavere enn gjennomsnittsalderen for representantene fra de andre partiene. 38 prosent av partiets representanter var kvinner, mens andelen kvinner totalt for deputertkammeret var 31 prosent. 

Beppe Grillo har helt siden grunnleggelsen vært Femstjernersbevegelsens leder og frontfigur, mens Gianroberto Casaleggio spilte en viktig rolle i utarbeidelsen av bevegelsens strategi for bruk av Internett som middel for spredning av partiets budskap og for kommunikasjon med partiets medlemmer.

Partiet fikk inn 109 representanter i deputertkammeret etter valget i 2013, og blant dem ble det i 2014 oppnevnt en ledergruppe bestående av de fem politikerne Luigi Di Maio, Roberto Fico, Alessandro Di Battista, Carlo Sibilia og Carla Ruocco. Di Maio ble i september 2017 valgt til partiets statsministerkandidat foran parlamentsvalget i 2018, og ble i så måte utpekt til partiets kronprins.

Blant partiets mest profilerte politikere finner vi også Romas borgermester Virginia Raggi og Torinos borgermester Chiara Appendino. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.