.
Lisens: CC BY 2.0

Partito Democratico er et italiensk politisk parti som ble grunnlagt 14. oktober 2007.

Historikk

Partito Democratico er et sentrum-venstre-parti, og ved grunnleggelsen bestod det av medlemmer som hadde bakgrunn både fra den politiske venstresiden (som Partito Comunista Italiano) og fra det kristelig-demokratiske partiet Democrazia Cristiana.

Ved parlamentsvalget i 2008 var Partito Democratico del av en sentrum-venstre-koalisjon som fikk lavere oppslutning enn sentrum-høyre-kolalisjonen som ble ledet av Silvio Berlusconi. Ved valget i 2013 fikk Partito Democratico rent flertall i deputertkammeret, men ikke i senatet. Partilederen Bersani lyktes ikke med å danne regjering, og endte med å trekke seg som partileder. Enrico Letta fikk i oppdrag å danne regjering i april 2013, og han ble sittende som statsminister til februar 2014, da Matteo Renzi overtok. Renzi var da 39 år gammel og den yngste statsministeren i Italia noensinne.

Ved valget til Europaparlamentet i mai 2014 oppnådde Partito Democratico et svært godt resultat med over 40 prosent av stemmene, noe som ble tolket som en tillitserklæring til den sittende regjeringen og til statsminister Renzi. Populariteten avtok etter hvert, og i 2016 gikk Renzi av som statsminister etter å ha lidd nederlag i forbindelse med en folkeavstemning om endringer i det konstitusjonelle systemet. Han ble etterfulgt av Paolo Gentiloni.

Ved parlamentsvalget i 2018 ble Partito Democratico valgets store taper, med en oppslutning på under 19 prosent av stemmene ved valget til deputertkammeret (tilsvarende tall for 2013 var 25 prosent).

Etter at samarbeidsregjeringen mellom Femstjernersbevegelsen og Lega Nord ble oppløst i 2019, kom Partito Democratico til enighet med Femstjernersbevegelsen om å danne ny regjering. Partito Democratico fikk ni ministere i denne regjeringen, som ble ledet av Giuseppe Conte. Fra 2021 er partiet representert i Mario Draghis regjering med tre ministere.

Ledere

Walter Veltroni var partiets første leder. Han gikk av i 2009 og ble erstattet av Dario Franceschini, som noen måneder senere ble erstattet av Pier Luigi Bersani. Guglielmo Epifani ledet partiet i et halvt år i 2013, før Matteo Renzi overtok. Som en konsekvens av det dårlige valgresultatet i 2018 gikk Renzi av som partileder, og ble etterfulgt av Maurizio Martina.

Nicola Zingaretti overtok ledervervet i 2019, men han valgte å gå av i 2021. Begrunnelsen for avgangen var misnøye med retningen partiet hadde beveget seg i. Enrico Letta ble valgt til ny leder.

Partilederne Walter Veltroni, Pier Luigi Bersani og Nicola Zingaretti hadde alle bakgrunn fra kommunistpartiet Partito Comunista Italiano, og tilhørte i så måte venstrefløyen i partiet, mens Matteo Renzi, med bakgrunn fra Partito Popolare Italiano, kan sies å representere høyrefløyen i partiet. Enrico Letta, med bakgrunn i Democrazia cristiana og Partito Popolare Italiano, kan regnes som en representant for en moderat sentrum-venstre-politikk.

I mars 2023 ble Elena Ethel (Elly) Schlein valgt til ny partileder. Hun ble da partiets første kvinnelige leder og var også den yngste partilederen i partiets histoire.

Ideologi

Partito Democratico regnes som et parti med en sosialdemokratisk og sosialliberalistisk profil, med betydelige innslag av en kristelig-demokratisk ideologi.

Partiet er tilhenger av en progressiv skattepolitikk og er opptatt av sosial likhet. Partito Democratico har foreslått å innføre lover mot diskriminering av minoriteter, og ønsker at alle barn som er født i Italia av utenlandske foreldre skal få italiensk statsborgerskap. Partiet er også opptatt å ivareta rettigheter for LHBT-personer og at likekjønnede par skal kunne inngå ekteskap.

Partito Democratico definerer seg selv som et miljøparti som er opptatt av å redusere utslippet av drivhusgasser i henhold til internasjonale avtaler. Partiet er motstander av å innføre kjernekraft som energikilde i Italia.

Videre er partiet en sterk tilhenger av at Italia skal forbli medlem av EU, og at landet skal benytte fellesvalutaen euro. Partiet ønsker også et tettere forsvarssamarbeid mellom EU-landene.

I Europaparlamentet er Partito Democratico medlem av Gruppen for det progressive forbund av sosialdemokrater.

Partiledere

Navn Periode
Walter Veltroni 2007–2009
Dario Franceschini 2009–2009
Pier Luigi Bersani 2009–2013
Guglielmo Epifani 2013–2013
Matteo Renzi 2013–2017
Matteo Orfini 2017–2017
Matteo Renzi 2017–2018
Maurizio Martina 2018–2019
Nicola Zingaretti 2019–2021
Enrico Letta 2021–2023
Elly Schlein 2023–

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg