Partito Democratico

.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Partito Democratico er et italiensk politisk parti som ble grunnlagt 14. oktober 2007.

Ideologi

Partito Democratico er et sentrum-venstre-parti, som ved grunnleggelsen omfattet medlemmer som hadde bakgrunn både fra den politiske venstresiden (som Partito Comunista Italiano) og fra det kristelig-demokratiske partiet Democrazia Cristiana. I dag regnes Partito Democratico som et parti med en sosialdemokratisk og sosialliberalistisk profil, med betydelige innslag av en kristelig-demokratisk ideologi.

Ledere

Walter Veltroni var partiets første leder. Han gikk av 17. februar 2009 etter at partiet led nederlag ved et regionalvalg på Sardinia, og ble erstattet av Dario Franceschini. Høsten 2009 tapte Franceschini ledervalget for Pier Luigi Bersani. Guglielmo Epifani ledet partiet i et halvt år i 2013, før Matteo Renzi overtok. Matteo Orfini var partiets midlertidige leder fra 19. februar 2017 før Renzi kom tilbake som partileder 7. mai samme år.

Partilederne Walter Veltroni, Pier Luigi Bersani og Nicola Zingaretti hadde alle bakgrunn fra kommunistpartiet Partito Comunista Italiano, og tilhørte i så måte venstrefløyen i partiet, mens Matteo Renzi, med bakgrunn fra Partito Popolare Italiano, kan sies å representere høyrefløyen i partiet. Enrico Letta, med bakgrunn i Democrazia cristiana og Partito Popolare Italiano, kan regnes som en representant for en moderat sentrum-venstre-politikk.

Valgresultater

Ved parlamentsvalget i februar 2013 fikk Partito Democratico rent flertall i deputertkammeret, men ikke i senatet. Partilederen Bersani fikk derfor 22. mars 2013 oppdraget med å danne ny regjering, men forhandlingene med Femstjernersbevegelsen førte ikke frem.

19. april 2013 kunngjorde Bersani at han ønsket å trekke seg som partileder, etter at forsøket på å få valgt Romano Prodi som president i Italia ikke hadde ført frem. Enrico Letta fikk i oppdrag å danne regjering 24. april 2013, mens Guglielmo Epifani overtok som partileder den 11. mai samme år.

Matteo Renzi ble valgt til partiets nye leder 8. desember 2013, etter å ha oppnådd et solid flertall i Partito Democraticos primærvalg. Renzi, som ble sett på som en representant for en ny generasjon politikere, ble utnevnt til statsminister i Italia 22. februar 2014. Han var da 39 år gammel, og var den yngste statsministeren i Italia noensinne.

Ved valget til Europaparlamentet i mai 2014 oppnådde Partito Democratico et svært godt resultat med over 40 prosent av stemmene, noe som ble tolket som en tillitserklæring til den sittende regjeringen og til statsminister Renzi.

Ved lokalvalgene i juni 2016 mistet Partito Democratico makten til Beppe Grillos parti Femstjernersbevegelsen i Roma og Torino, og enkelte meningsmålinger viste at Femstjernersbevegelsen på dette tidspunktet hadde større oppslutning blant italienske velgere enn Partito Democratico.

Renzis avgang

Matteo Renzis regjering led nederlag i forbindelse med en folkeavstemning 4. desember 2016, der befolkningen skulle ta stilling til et forslag fra regjeringen om endringer i det konstitusjonelle systemet. Alle de store opposisjonspartiene, som Femstjernersbevegelsen, Lega Nord og Forza Italia, var motstandere av reformen, og resultatet ble at 59 prosent av velgerne stemte nei til forslaget. Matteo Renzi hadde på forhånd uttalt at han ikke kunne fortsette som statsminister dersom regjeringens forslag til endringer i landets politiske system ikke fikk støtte i befolkningen, og hans avgang ble kunngjort samme kveld som resultatet ble klart. Han gikk av som statsminister 7. desember 2016 og ble etterfulgt av Paolo Gentiloni, som tidligere hadde vært utenriksminister i Renzis regjering.

Etter å ha gått av som statsminister, valgte Renzi å gå av også som partileder. 19. februar 2017 overtok Matteo Orfini midlertidig som leder for Partito Democratico. I april 2017 ble det gjennomført primærvalg, og resultatet av dette valget var at Matteo Renzi oppnådde over 70 prosent av stemmene, og han fikk dermed fornyet tillit som leder for partiet.

Splittelse i partiet

Francesco Rutelli forlot Partito Democratico i 2009 i protest mot det man mente var en venstredreining av partiet i forbindelse med at Pier Luigi Bersani ble valgt til partileder, og stiftet et nytt parti, Alleanza per l'Italia.

Den samme Bersani forlot selv partiet i februar 2017, sammen med flere andre sentrale medlemmer, blant dem de tidligere partileder Guglielmo Epifani og tidligere statsminister Massimo D'Alema. Utbryterne var misfornøyde med partileder Matteo Renzi og enkelte av de beslutningene han hadde tatt på vegne av partiet. Disse tre, som alle tilhørte venstrefløyen i partiet, gikk inn i et nyopprettet parti, Articolo 1 – Movimento Democratico e Progressista. Senere samme år valgte også Pietro Grasso, senatets president, å forlate Partito Democratico.

Valgnederlaget i 2018

Ved parlamentsvalget 4. mars 2018 opplevde Partito Democratico å bli valgets store taper, med en oppslutning på under 19 prosent av stemmene ved valget til deputertkammeret (tilsvarende tall for 2013 var 25 prosent). Som en konsekvens av det dårlige valgresultatet kunngjorde Matteo Renzi sin avgang som partileder. Maurizio Martina overtok som partileder i mars 2018, mens Nicola Zingaretti ble ny partileder i mars 2019.

Etter at samarbeidsregjeringen mellom Femstjernersbevegelsen og Lega Nord ble oppløst i august 2019, kom Partito Democratico til enighet med Femstjernersbevegelsen om å danne en ny regjering. Partito Democratico fikk ni ministere i Giuseppe Contes nye regjering, som ble innsatt 5. september 2019.

Etter to år som partileder kunngjorde Nicola Zingaretti i mars 2021 at han ønsket å gå av. Begrunnelsen for avgangen var misnøye med retningen partiet hadde beveget seg i. Enrico Letta ble valgt til ny leder.

Partiledere

-
Walter Veltroni 2007–2009
Dario Franceschini 2009–2009
Pier Luigi Bersani 2009–2013
Guglielmo Epifani 2013–2013
Matteo Renzi 2013–2017
Matteo Orfini 2017–2017
Matteo Renzi 2017–2018
Maurizio Martina 2018-2019
Nicola Zingaretti 2019-2021
Enrico Letta 2021-

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg