Partito Democratico er et italiensk politisk parti som ble grunnlagt 14. oktober 2007.

Partiet er et sentrum-venstre-parti, som ved grunnleggelsen omfattet medlemmer som hadde bakgrunn både fra den politiske venstresiden (som Partito Comunista Italiano) og fra det kristelig-demokratiske partiet Democrazia Cristiana. I dag regnes Partito Democratico som et parti med en sosialdemokratisk og sosialliberalistisk profil, med  betydelige innslag av en kristelig-demokratisk ideologi.     

Walter Veltroni var partiets første leder. Han gikk av 17. februar 2009 etter at partiet led nederlag ved et regionalvalg på Sardinia, og ble erstattet av Dario Franceschini. Han måtte imidlertid gå av høsten 2009, da partiet valgte ny leder i et åpent valg. Franceschini fikk 34 prosent, mens Pier Luigi Bersani fikk 52 prosent og ble partiets nye leder.

Ved valget i februar 2013 oppnådde Partito Democratico et godt resultat, og fikk rent flertall i deputertkammeret, men ikke i senatet. Partiets leder, Pier Luigi Bersani, fikk den 22. mars 2013 oppdraget med å danne ny regjering, med forhandlingene med Femstjernersbevegelsen førte ikke frem.

Den 19. april 2013 kunngjorde Bersani at han ønsket å trekke seg som partileder for Partito Democratico, etter at forsøket på å få valgt Romano Prodi som president i Italia ikke hadde ført frem. Enrico Letta fikk i oppdrag å danne regjering 24. april 2013, mens Guglielmo Epifani overtok som partileder den 11. mai samme år.

Matteo Renzi ble valgt til partiets nye leder 8. desember 2013, etter å ha oppnådd et solid flertall i Partito Democraticos primærvalg. Renzi, som ble sett på som en representant for en ny generasjon politikere, ble utnevnt til statsminister i Italia 22. februar 2014. Han var da 39 år gammel, og var den yngste statsministeren i Italia noensinne. 

Ved valget til Europaparlamentet i mai 2014 oppnådde Partito Democratico et svært godt resultat med over 40 % av stemmene, noe som ble tolket som en tillitserklæring til den sittende regjeringen og til statsminister Renzi. 

Ved lokalvalgene i juni 2016 mistet Partito Democratico makten til Femstjernersbevegelsen i Roma og Torino, og enkelte meningsmålinger viste at Beppe Grillos parti på dette tidspunktet hadde større oppslutning blant italienske velgere enn Partito Democratico.  

Matteo Renzis regjering led nederlag i forbindelse med en folkeavstemning den 4. desember 2016, der befolkningen skulle ta stilling til et forslag fra regjeringen om endringer i det konstitusjonelle systemet. Alle de store opposisjonspartiene, som FemstjernersbevegelsenLega Nord og Forza Italia, var motstandere av reformen, og resultatet ble at 59 % av velgerne stemte nei til forslaget. Matteo Renzi hadde på forhånd uttalt at han ikke kunne fortsette som statsminister dersom regjeringens forslag til endringer i landets politiske system ikke fikk støtte i befolkningen, og hans avgang ble kunngjort samme kveld som resultatet ble klart. Han gikk av som statsminister 7. desember 2016. 

Etter å ha gått av som statsminister, valgte Renzi å gå av også som partileder. 19. februar 2017 overtok Matteo Orfini midlertidig som leder for Partito Democratico. I april 2017 ble det gjennomført primærvalg, og resultatet av dette valget var at Matteo Renzi oppnådde over 70 prosent av stemmene, og han fikk dermed fornyet tillit som leder for partiet.

Enkelte medlemmer av partiet, blant dem de tidligere partilederne Pier Luigi Bersani og Guglielmo Epifani, i tillegg til tidligere statsminister Massimo D'Alema, valgte å forlate partiet i 2017 etter å ha uttrykt misnøye med noen av de beslutningene partileder Matteo Renzi hadde tatt på vegne av partiet. Disse tre, som alle tilhørte venstrefløyen i partiet, gikk inn i et nyopprettet parti, Articolo 1 – Movimento Democratico e Progressista.   

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.