Norske F-35 fra 332 skvadron i formasjon, desember 2019.
Amerikansk tankfly av typen KC-135 fra US Air Force på Ørland under øvelse ACE23
Av /Forsvaret.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Flyvåpen er en forsvarsgren som organiserer en nasjons militære flystyrker eller en våpengren (troppeart) underlagt hær og marine. Langt de fleste land har selvstendige flyvåpen organisert som en egen forsvarsgren; det amerikanske United States Air Force (USAF) og det britiske Royal Air Force (RAF) er eksempler på flyvåpen som er forsvarsgrener.

I mange mindre land – slik som i Norge – er så og si alle ressurser som anvender luftrommet til å gjennomføre militære operasjoner, organisert i dette selvstendige flyvåpenet (i Norge benevnt Luftforsvaret).

I større nasjoner har man som regel i tillegg til en egen forsvarsgren for luftmilitære formål, også dedikerte flystyrker som deler av både hæren og marinen, eventuelt også i andre deler av de væpnede styrker. US Navy og US Army har eksempelvis begge flere tusen ulike flymaskiner organisert i sine egne flyvåpen, det samme gjelder også US Coast Guard som har mer enn 200 flymaskiner.

Et selvstendig norsk flyvåpen ble etablert i november 1944 under navnet Luftforsvaret, da Hærens og Marinens flyvåpen, samt Luftvernartilleriet, ble slått sammen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg