Lega Nord er et italiensk politisk parti som befinner seg på høyresiden i italiensk politikk. Partiet ble grunnlagt i 1989 som en sammenslutning av flere norditalienske regionale bevegelser, blant dem Lega Lombarda, Lega Veneta og Piemont Autonomista. Partiets første leder var Umberto Bossi, mens Matteo Salvini har vært partiets leder siden 2013.

Parlamentsvalget i 1992 ble et gjennombrudd for Lega Nord, da partiet oppnådde 8,6 prosent av stemmene på landsbasis, mens oppslutningen i enkelte kommuner i Lombardia (som Milano og Varese) var på over 20 prosent. Før valget i 1994 gikk Lega Nord i koalisjon med det nye partiet Forza Italia, og da koalisjonen vant valget, ble Lega Nord en del av regjeringen der Silvio Berlusconi var statsminister. Indre strid mellom Lega Nord og Forza Italia førte imidlertid til at regjeringen gikk av etter bare åtte måneder. Partiet var i tillegg en del av alle Berlusconis regjeringer på 2000-tallet: Berlusconi II (2001–2005), Berlusconi III (2005–2006) og Berlusconi IV (2008–2011).

Lega Nord argumenterte i 1990-årene for å løsrive Nord-Italia fra resten av Italia og danne en uavhengig stat, Padania. Etter hvert gikk partiet bort fra dette målet, og retorikken gikk i retning av at Nord-Italia burde få større grad av selvstyre, med mulighet til å styre sin egen økonomi.

Etter at Matteo Salvini overtok som partileder i 2013 har partiet vært svært kritisk til EU og til fellesvalutaen euro. Partiet er også kritisk til innvandring, og har blitt beskyldt for å være fremmedfiendtlig og høyrepopulistisk. Det opprinnelige ønsket om å løsrive Nord-Italia fra resten av landet er ikke lenger prioritert, og med Salvini som partileder har ambisjonene vært at Lega Nord skal bli et nasjonalt parti med oppslutning fra velgere over hele landet. Partiet

Lega Nord samarbeider med det franske partiet Front National i Europaparlamentet. De to partiene har felles oppfatning først og fremst i saker som gjelder innvandring og europeisk integrasjon.

Foran parlamentsvalget 4. mars 2018 tok Lega Nord bort «Nord» fra logoen sin. Her en valgplakat med teksten «italienerne først».

Lega Salvini av Lega. CC BY 2.0

I forbindelse med parlamentsvalget i mars 2018 presenterte partiet seg som «Lega» (uten «Nord»), og drev aktiv valgkamp over hele landet.

Ved dette valget var partiet en del av en sentrum-høyre-koalisjon sammen med Forza Italia, Fratelli d'Italia og noen andre mindre partier. Lega Nord fikk over 17 prosent av stemmene, noe som var partiets beste oppslutning ved et parlamentsvalg noensinne. Partiet fikk større oppslutning enn Forza Italia, og ble dermed sentrum-høyre-koalisjonens største parti. Selv om oppslutningen var størst i Nord-Italia, fikk partiet mange stemmer også i andre deler av landet (rundt 1 million stemmer i Sør-Italia).

Som en av valgets vinnere begynte Lega Nord å forhandle om regjeringssamarbeid med Femstjernersbevegelsen etter valget i 2018. I mai samme år ble de to partiene enige om en regjeringsplattform, og Giuseppe Conte ble foresått som statsminister. Regjeringssamarbeidet ble først stanset av Italias president Sergio Mattarella fordi Paolo Savona, som var foreslått som ny økonomiminister, var for kritisk til fellesvalutaen euro. Mattarella ønsket ikke å sette eurosamarbeidet i fare, og godkjente derfor ikke regjeringen, men da Paolo Savona i stedet ble foreslått som minister for et annet departement, ble regjeringen godkjent av presidenten. Luigi di Maio og Matteo Salvini ble begge visestatsministere i den nye regjeringen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.