Lega Nord

Matteo Salvini er leder av partiet Lega Nord. Her deltar han i en debatt i Europaparlamentet i april 2017.
Av .
Lisens: CC BY ND 2.0
Foran parlamentsvalget 4. mars 2018 tok Lega Nord bort «Nord» fra logoen sin, men offisielt har partiet ikke byttet navn. Her en valgplakat med teksten «italienerne først».
Lega Salvini
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Lega Nord er et italiensk politisk parti som befinner seg på høyresiden i italiensk politikk. Partiet har siden 2018 presentert seg som Lega, men partiets offisielle navn er Lega Nord Per l’Indipendenza della Padania.

Faktaboks

Også kjent som

Lega

Matteo Salvini har vært partiets leder siden 2013.

Historikk

Partiet ble grunnlagt i 1989 som en sammenslutning av flere norditalienske regionale bevegelser, blant dem Lega Lombarda, Lega Veneta og Piemont Autonomista. Partiets første leder var Umberto Bossi.

Parlamentsvalget i 1992 ble et gjennombrudd for Lega Nord, da partiet oppnådde 8,6 prosent av stemmene på landsbasis, mens oppslutningen i enkelte kommuner i Lombardia (som Milano og Varese) var på over 20 prosent. Før valget i 1994 gikk Lega Nord i koalisjon med det nye partiet Forza Italia, og da koalisjonen vant valget, ble Lega Nord en del av regjeringen der Silvio Berlusconi var statsminister. Indre strid mellom Lega Nord og Forza Italia førte imidlertid til at regjeringen gikk av etter bare åtte måneder. Partiet var i tillegg en del av alle Berlusconis regjeringer på 2000-tallet: Berlusconi II (2001–2005), Berlusconi III (2005–2006) og Berlusconi IV (2008–2011).

Lega Nord argumenterte i 1990-årene for å løsrive Nord-Italia fra resten av Italia og danne en uavhengig stat, Padania. Etter hvert gikk partiet bort fra dette målet, og retorikken gikk i retning av at Nord-Italia burde få større grad av selvstyre, med mulighet til å styre sin egen økonomi.

Etter at Matteo Salvini overtok som partileder i 2013, har partiet vært svært kritisk til EU og til fellesvalutaen euro. Partiet er også kritisk til innvandring, og har blitt beskyldt for å være fremmedfiendtlig og høyrepopulistisk. Det opprinnelige ønsket om å løsrive Nord-Italia fra resten av landet er ikke lenger prioritert, og med Salvini som partileder har ambisjonene vært at Lega Nord skal bli et nasjonalt parti med oppslutning fra velgere over hele landet.

Lega Nord samarbeider med det franske partiet Front National i Europaparlamentet. De to partiene har først og fremst felles oppfatning i saker som gjelder innvandring og europeisk integrasjon.

Parlamentsvalget i 2018

I forbindelse med parlamentsvalget i mars 2018 presenterte partiet seg som «Lega» (uten «Nord»), og drev aktiv valgkamp over hele landet.

Ved dette valget var partiet en del av en sentrum-høyre-koalisjon sammen med Forza Italia, Fratelli d'Italia og noen andre mindre partier. Lega Nord fikk over 17 prosent av stemmene, noe som var partiets beste oppslutning ved et parlamentsvalg noensinne. Partiet fikk større oppslutning enn Forza Italia, og ble dermed sentrum-høyre-koalisjonens største parti. Selv om oppslutningen var størst i Nord-Italia, fikk partiet mange stemmer også i andre deler av landet (rundt 1 million stemmer i Sør-Italia).

Som en av valgets vinnere begynte Lega Nord å forhandle om regjeringssamarbeid med Femstjernersbevegelsen. I mai 2018 ble de to partiene enige om en regjeringsplattform, og Giuseppe Conte ble foreslått som statsminister. Regjeringssamarbeidet ble først stanset av Italias president Sergio Mattarella fordi Paolo Savona, som var foreslått som ny økonomiminister, var for kritisk til fellesvalutaen euro. Mattarella ønsket ikke å sette eurosamarbeidet i fare, og godkjente derfor ikke regjeringen, men da Paolo Savona i stedet ble foreslått som minister for et annet departement, ble regjeringen godkjent av presidenten. Luigi di Maio og Matteo Salvini ble begge visestatsministere i den nye regjeringen.

Etter å ha sittet i regjering i ett år så Lega Nord ut til å ha kommet godt ut av regjeringssamarbeidet, i alle fall ut fra oppslutningen på meningsmålingene. Våren 2018 var Femstjernersbevegelsen det klart største partiet i Italia, men våren 2019 hadde Lega Nord overtatt denne posisjonen. Ved valget til Europaparlamentet i mai 2019 fikk partiet over 34 prosent av stemmene, mens Femstjernersbevegelsen ikke fikk mer enn 17 prosent (mot 32 prosent ved parlamentsvalget i 2018).

Sommeren 2019 kunngjorde Matteo Salvini at han ikke lenger hadde tillit til den regjeringen han selv var en del av, og uttalte at han ønsket å skrive ut nyvalg. Statsminister Giuseppe Conte kritiserte Salvini for å ha tatt for mye hensyn til egne interesser, og svarte med å oppløse regjeringen og å gå av som statsminister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg