Faktaboks

Lega Nord

Lega

Matteo Salvini
Matteo Salvini er leder av partiet Lega Nord. Her deltar han i en debatt i Europaparlamentet i april 2017.
Av .
Lisens: CC BY ND 2.0
Lega Salvini
Foran parlamentsvalget 4. mars 2018 tok Lega Nord bort «Nord» fra logoen sin, men offisielt har partiet ikke byttet navn. Her en valgplakat med teksten «italienerne først».
Lega Salvini
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Lega Nord er et italiensk politisk parti som befinner seg på høyresiden i italiensk politikk. Partiet har siden 2018 presentert seg som Lega, men partiets offisielle navn er Lega Nord Per l’Indipendenza della Padania.

Matteo Salvini har vært partiets leder siden 2013.

Historikk

Partiet ble grunnlagt i 1989 som en sammenslutning av flere norditalienske regionale bevegelser, blant dem Lega Lombarda, Lega Veneta og Piemont Autonomista. Partiets første leder var Umberto Bossi.

Parlamentsvalget i 1992 ble et gjennombrudd for Lega Nord, da partiet oppnådde 8,6 prosent av stemmene på landsbasis, mens oppslutningen i enkelte kommuner i Lombardia (som Milano og Varese) var på over 20 prosent. Før valget i 1994 gikk Lega Nord i koalisjon med det nye partiet Forza Italia, og da koalisjonen vant valget, ble Lega Nord en del av regjeringen der Silvio Berlusconi var statsminister. Indre strid mellom Lega Nord og Forza Italia førte imidlertid til at regjeringen gikk av etter bare åtte måneder. Partiet var i tillegg en del av alle Berlusconis regjeringer på 2000-tallet: Berlusconi II (2001–2005), Berlusconi III (2005–2006) og Berlusconi IV (2008–2011).

Lega Nord argumenterte i 1990-årene for å løsrive Nord-Italia fra resten av Italia og danne en uavhengig stat, Padania. Etter hvert gikk partiet bort fra dette målet, og retorikken gikk i retning av at Nord-Italia burde få større grad av selvstyre, med mulighet til å styre sin egen økonomi.

Parlamentsvalget i 2018

I forbindelse med parlamentsvalget i mars 2018 presenterte partiet seg som «Lega» (uten «Nord»), og drev aktiv valgkamp over hele landet.

Ved dette valget var partiet en del av en sentrum-høyre-koalisjon sammen med Forza Italia, Fratelli d'Italia og noen andre mindre partier. Lega Nord fikk over 17 prosent av stemmene, noe som var partiets beste oppslutning ved et parlamentsvalg noensinne. Partiet fikk større oppslutning enn Forza Italia, og ble dermed sentrum-høyre-koalisjonens største parti. Selv om oppslutningen var størst i Nord-Italia, fikk partiet mange stemmer også i andre deler av landet (rundt 1 million stemmer i Sør-Italia).

I mai 2018 inngikk Lega Nord regjeringssamarbeid med Femstjernersbevegelsen, med Giuseppe Conte som statsminister. I august 2019 valgte Lega Nord å trekke seg fra regjeringen.

Ved parlamentsvalget i 2022 fikk partiet under ni prosent av stemmene, og opplevde dermed en betydelig tilbakegang sammenlignet med valget i 2018. Mange velgere som tidligere hadde stemt på Lega Nord, foretrakk nå Fratelli d'Italia.

Politisk ideologi

Lega Nords opprinnelige ideologi var separatistisk, men etter at Matteo Salvini overtok som partileder i 2013, har partiets ideologi utviklet seg i retning av å bli mer nasjonalistisk. Det opprinnelige ønsket om å løsrive Nord-Italia fra resten av landet ble ikke lenger prioritert, og med Salvini som partileder har ambisjonene vært at Lega Nord skal bli et nasjonalt parti med oppslutning fra velgere over hele landet.

Partiet har vært svært kritisk til EU og til fellesvalutaen euro, særlig i perioden før partiet kom i regjering i 2018. Etter 2018 er denne kritikken dempet, og partiet har ikke programfestet at Italia skal melde seg ut av unionen.

Skattelette er en viktig sak for Lega Nord. Partiet ønsker å redusere skattene for privatpersoner og selskaper, og har programfestet å innføre flat skatt på 15 prosent for alle skatteytere.

Partiet er også kritisk til innvandring og multikulturalisme, og har ønsket å gjøre det vanskeligere for båtflykninger å gå i land i Italia. Når det gjelder innvandringspolitikken, har Matteo Salvini ved flere anledninger vist støtte til det svenske partiet Sverigedemokraterna og partiets leder Jimmie Åkesson.

Lega Nord er en del av den politiske gruppen Identitet og demokrati i Europaparlamentet. I denne gruppen finner vi også det franske partiet Rassemblement Nationale, det tyske partiet Alternative für Deutschland, det danske partiet Dansk folkeparti, det finske partiet Sannfinnene med flere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg