Lega Nord, italiensk politisk parti grunnlagt i 1989 som en sammenslutning av flere nord-italienske regionale bevegelser, blant dem Lega lombarda, Lega veneta og Piemont autonomista. Partiets første leder var Umberto Bossi. Partileder fra 2013 er Matteo Salvini.

Parlamentsvalget i 1992 ble et gjennombrudd for Lega Nord, da partiet oppnådde 8,6 % av stemmene på landsbasis, mens oppslutningen i enkelte kommuner i Lombardia (som Milano og Varese) var på over 20 %. Før valget i 1994 gikk Lega Nord i koalisjon med det nye partiet Forza Italia, og da koalisjonen vant valget, ble Lega Nord en del av regjeringen der Silvio Berlusconi var statsminister. Indre strid mellom Lega Nord og Forza Italia førte imidlertid til at regjeringen gikk av etter bare åtte måneder. Partiet var i tillegg en del av alle Berlusconis regjeringer på 2000-tallet: Berlusconi II (2001-2005), Berlusconi III (2005-2006) og Berlusconi IV (2008-2011).   

Lega Nord argumenterte i 1990-årene for å løsrive Nord-Italia fra resten av Italia, og danne en uavhengig stat, Padania. Etter hvert gikk partiet bort fra dette målet, og retorikken gikk i retning av at Nord-Italia burde få større grad av selvstyre, med mulighet til å styre sin egen økonomi. Etter at Matteo Salvini overtok som partileder i 2013 har partiet vært svært kritisk til EU og til fellesvalutaen euro. Partiet er også kritisk til innvandring, og har blitt beskyldt for å være fremmedfiendtlig og høyrepopulistisk. Det opprinnelige ønsket om å løsrive Nord-Italia fra resten av landet er ikke lenger prioritert, og med Salvini som partileder har ambisjonene vært at Lega Nord skal bli et nasjonalt parti med oppslutning fra velgere over hele landet.

Lega Nord samarbeider med det franske partiet Front National i Europaparlamentet. De to partiene har felles oppfatning først og fremst i saker som gjelder innvandring og europeisk integrasjon. 

Meningsmålinger fra februar 2017 viste at Lega Nord hadde en oppslutning på rundt 13 %. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.