Faktaboks

Matteo Salvini
Født
9. mars 1973, Milano
Matteo Salvini
Matteo Salvini er leder av partiet Lega Nord. Her deltar han i en debatt i Europaparlamentet i april 2017.
Av .
Lisens: CC BY ND 2.0

Matteo Salvini er en italiensk politiker, leder av partiet Lega Nord. Han var visestatsminister og innenriksminister i Italia fra 1. juni 2018 til 5. september 2019, og visestatsminister og samferdselsminister fra 22. oktober 2022.

Bakgrunn

Salvini engasjerte seg tidlig i lokalpolitikken i fødebyen Milano, og meldte seg inn i Lega Nord i 1990. Han var medlem av Europaparlamentet fra 2004 til 2006, og ble valgt inn i det italienske deputertkammeret i 2008. Han vendte tilbake til Europaparlamentet i 2009, og ble gjenvalgt som representant for tredje gang i 2014.

Partileder

Matteo Salvini overtok som Lega Nords partileder etter Roberto Maroni i desember 2013.

Som leder av partiet har Matteo Salvini lagt mye vekt på å kritisere EU og fellesvalutaen euro, i tillegg til å argumentere for å begrense den illegale innvandringen til Italia. I Europaparlamentet har han ønsket å samarbeide med det franske partiet Rassemblement National.

Under hans ledelse har Lega Nord gått fra å være et nord-italiensk separatistisk parti til å bli et landsdekkende parti med oppslutning også i Sør-Italia. Det var under hans ledelse at partiet begynte å bli omtalt som «Lega» (uten «Nord»).

Regjeringsdannelse og regjeringskrise

Etter parlamentsvalget våren 2018 dannet Lega Nord regjering sammen med Femstjernersbevegelsen, og Matteo Salvini ble visestatsminister sammen med Luigi di Maio. I tillegg til å være visestatsminister var Salvini også innenriksminister. Statsminister for denne regjeringen ble Giuseppe Conte.

Matteo Salvini spilte umiddelbart en svært dominerende rolle i den nye regjeringen. Han markerte seg som en skarp kritiker av EU og av andre europeiske lands innblanding i italienske forhold, særlig i forbindelse med fremleggelsen av den italienske regjeringens budsjettforslag for 2019, som EU-kommisjonen nektet å godta.

I perioden etter regjeringsdannelsen i 2018 fikk både Salvini og partiet hans økt støtte i befolkningen, og sommeren 2019 var Lega Nord landets klart største parti på meningsmålingene med en oppslutning på over 35 prosent. I august 2019 kunngjorde Salvini at han ikke lenger hadde tillit til den regjeringen han selv var en del av, og uttalte at han ønsket å skrive ut nyvalg. Han ble kraftig kritisert av statsminister Giuseppe Conte for dette utspillet, og Conte svarte med å oppløse regjeringen i september 2019. Salvini gikk dermed av som visestatsminister og innenriksminister.

Han ble utnevnt til visestatsminister og samferdselsminister i Giorgia Melonis regjering i oktober 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg