Matteo Salvini er en italiensk politiker, leder av partiet Lega Nord. Fra 1. juni 2018 er han visestatsminister og innenriksminister i Italia.

Salvini engasjerte seg tidlig i lokalpolitikken i fødebyen Milano og meldte seg inn i Lega Nord i 1990. Han var medlem av Europaparlamentet fra 2004 til 2006, og ble valgt inn i det italienske deputertkammeret i 2008. Han vendte tilbake til Europaparlamentet i 2009, og ble gjenvalgt som representant for tredje gang i 2014.

Salvini overtok som partileder i Lega Nord etter Roberto Maroni i desember 2013.

Som leder av Lega Nord har Matteo Salvini lagt mye vekt på å kritisere EU og fellesvalutaen euro, i tillegg til å argumentere for å begrense den illegale innvandringen til Italia. I Europaparlamentet har han ønsket å samarbeide med det franske partiet Front National.

Etter parlamentsvalget våren 2018 dannet Lega Nord regjering sammen med Femstjernersbevegelsen, og Matteo Salvini ble visestatsminister sammen med Luigi di Maio. I tillegg til å være visestatsminister var Salvini også innenriksminister. Statsminister for denne regjeringen ble Giuseppe Conte.

Matteo Salvini spilte umiddelbart en svært dominerende rolle i den nye regjeringen. Han markerte seg som en skarp kritiker av EU og av andre europeiske lands innblanding i italienske forhold, særlig i forbindelse med fremleggelsen av den italienske regjeringens budsjettforslag for 2019, som EU-kommisjonen nektet å godta.

I perioden etter regjeringsdannelsen i 2018 fikk både Salvini og partiets hans økt støtte i befolkningen, og Lega Nord var i november 2018 landets største parti med en oppslutning på rundt 30 %.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.