Matteo Salvini

Faktaboks

Matteo Salvini
Født
9. mars 1973, Milano
Matteo Salvini
Matteo Salvini er leder av partiet Lega Nord. Her deltar han i en debatt i Europaparlamentet i april 2017.
Av .
Lisens: CC BY ND 2.0

Matteo Salvini er en italiensk politiker, leder av partiet Lega Nord. Han var visestatsminister og innenriksminister i Italia fra 1. juni 2018 til 5. september 2019, og visestatsminister og samferdselsminister fra 22. oktober 2022.

Bakgrunn

Salvini engasjerte seg tidlig i lokalpolitikken i fødebyen Milano, og meldte seg inn i Lega Nord i 1990. Han var medlem av Europaparlamentet fra 2004 til 2006, og ble valgt inn i det italienske deputertkammeret i 2008. Han vendte tilbake til Europaparlamentet i 2009, og ble gjenvalgt som representant for tredje gang i 2014.

Partileder

Matteo Salvini overtok som Lega Nords partileder etter Roberto Maroni i desember 2013.

Som leder av partiet har Matteo Salvini lagt mye vekt på å kritisere EU og fellesvalutaen euro, i tillegg til å argumentere for å begrense den illegale innvandringen til Italia. I Europaparlamentet har han ønsket å samarbeide med det franske partiet Rassemblement National.

Under hans ledelse har Lega Nord gått fra å være et nord-italiensk separatistisk parti til å bli et landsdekkende parti med oppslutning også i Sør-Italia. Det var under hans ledelse at partiet begynte å bli omtalt som «Lega» (uten «Nord»).

Regjeringsdannelse og regjeringskrise

Etter parlamentsvalget våren 2018 dannet Lega Nord regjering sammen med Femstjernersbevegelsen, og Matteo Salvini ble visestatsminister sammen med Luigi di Maio. I tillegg til å være visestatsminister var Salvini også innenriksminister. Statsminister for denne regjeringen ble Giuseppe Conte.

Matteo Salvini spilte umiddelbart en svært dominerende rolle i den nye regjeringen. Han markerte seg som en skarp kritiker av EU og av andre europeiske lands innblanding i italienske forhold, særlig i forbindelse med fremleggelsen av den italienske regjeringens budsjettforslag for 2019, som EU-kommisjonen nektet å godta.

I perioden etter regjeringsdannelsen i 2018 fikk både Salvini og partiet hans økt støtte i befolkningen, og sommeren 2019 var Lega Nord landets klart største parti på meningsmålingene med en oppslutning på over 35 prosent. I august 2019 kunngjorde Salvini at han ikke lenger hadde tillit til den regjeringen han selv var en del av, og uttalte at han ønsket å skrive ut nyvalg. Han ble kraftig kritisert av statsminister Giuseppe Conte for dette utspillet, og Conte svarte med å oppløse regjeringen i september 2019. Salvini gikk dermed av som visestatsminister og innenriksminister.

Han ble utnevnt til visestatsminister og samferdselsminister i Giorgia Melonis regjering i oktober 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg