Idrett i Italia

Den landsomfattende fotballserien i Italia følges med stor interesse, og er også et uttrykk for regional identitet. Bildet er fra en fotballkamp hvor Juventus (fra Torino) spiller mot Inter Milan (fra Milano). Med ballen sees superstjernen Roberto Baggio (Juventus). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Den ellevte etappen av Giro d'Italia går gjennom de italienske alpene. Bildet er fra 2005, da italieneren Paolo Savoldelli vant etappen.
/AP.

Artikkelstart

Italia er en av verdens fremste idrettsnasjoner, og hevder seg internasjonalt i mange idretter, både sommer og vinter. Nasjonalsportene er landeveissykling og fotball. Etapperittet Giro d'Italia (Italia rundt), som er arrangert fra 1909, er etter Tour de France verdens største sykkelkonkurranse. De store italienske syklistene Alfredo Binda og Fausto Coppi har begge fem seirer i denne konkurransen. Senere store navn er blant andre Felice Gimondi, Francesco Moser, Giuseppe Saronni, Gianni Bugno, Marco Pantani og Mario Cipollini.

Fotball

I fotball er Italia en av de store VM-nasjonene med seier i 1934 (på hjemmebane), 1938, 1982 og 2006 og finaletap mot Brasil i 1970 og 1994. De ble europamestere på hjemmebane 1968. Italia arrangerte også VM 1990 og EM 1980. Flere italienske klubblag tilhører europaeliten, slik som Juventus i Torino og Inter og AC Milan i Milano. Kjente spillere har blant annet vært Gianni Rivera, Paolo Rossi, keeperen Dino Zoff, Franco Baresi, Roberto Baggio og Paolo Maldini.

Vinteridrett

Innen vinteridrett er alpint det største med konkurranser på mange kjente vintersportssteder i Nord-Italia, blant andre Cortina, Bormio, Madonna di Campiglio, Courmayeur og Sestriere. De største navnene har vært Zeno Colò, Gustav Thöni og Alberto Tomba, på kvinnesiden Deborah Compagnoni. I langrennssporet har Italia vært den fremste nasjonen utenfor Norden og Sovjetunionen/Russland. I OL i Grenoble i 1968 vant Franco Nones meget overraskende 30 km, og under OL på Lillehammer i 1994 tok herrelaget stafettseieren foran nesen på Norge og Bjørn Dæhlie. På laget gikk blant andre 43 år gamle Maurilio De Zolt, Silvio Fauner og Marco Albarello, som alle er blitt individuelle verdensmestere, de to første på 50 km. I Lillehammer ble dessuten Manuela Di Centa beste kvinnelige løper, og sammen med Stefania Belmondo tilhørte hun verdenseliten i 1990-årene. Manuelas bror Giorgio Di Centa vant 50 km i OL på hjemmebane i 2006, hvor Italia på ny vant herrestafetten med blant andre Di Centa og sprinteren Cristian Zorzi på laget.

Friidrett

I friidrett er italienske langdistanseløpere best kjent, slike som Alberto Cova og maratonløperne Gelindo Bordin og Stefano Baldini. Pietro Mennea holdt 1979–96 verdensrekorden på 200 m. Italia har også hevdet seg godt i andre idretter, særlig i fekting men også i ballspill som basketball og volleyball, samt i roing og padling. Innen motorsport har italienske motorsyklister utmerket seg i roadracing (Giacomo Agostini, Valentino Rossi), og Alberto Ascari vant to verdensmesterskap i formel 1. Monza-banen nær Milano er den mest kjente banen. Primo Carnera var profesjonell verdensmester i tungvektsboksing 1933–34, og fjellklatrerne Walter Bonatti og Reinhold Messner er meget berømte. Sistnevnte var den første som besteg alle topper over 8000 meter, dvs. verdens 14 høyeste fjell.

De olympiske sommerleker ble arrangert i Roma i 1960, vinterlekene i Cortina d'Ampezzo i 1956 og Torino i 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

svarte Rolf Bryhn

Stemmer. Takk for tipset, har også lagt inn en del henvisninger.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg