Faktaboks

Matteo Renzi
Født
11. januar 1975, Firenze
Matteo Renzi snakker med media 17. februar 2014 etter at han fikk i oppdrag av president Giorgio Napolitano å danne ny regjering. Renzi var da 39 år gammel, noe som gjorde ham til den yngste italienske statsministeren noensinne. Foto: Fabio Frustaci/Camera Press/Scanpix.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Matteo Renzi er en italiensk politiker som var statsminister i Italia fra 22. februar 2014 til 7. desember 2016. Han var leder av Partito Democratico fra 2013 til 2018, og er fra 18. september 2019 leder av partiet Italia Viva.

Bakgrunn

Matteo Renzi er utdannet jurist fra universitetet i Firenze. Han ble medlem av Partito Popolare Italiano i 1996, og representerte senere, da dette partiet ble oppløst, sentrum-venstre-koalisjonen La Margherita, og deretter Partito Democratico. Han var president i provinsen Firenze fra 2004 til 2009, og ble valgt til borgermester i byen Firenze i 2009.

Partileder

I 2012 stilte Matteo Renzi som statsministerkandidat for sentrum-venstre-siden til valget våren 2013, men ble slått i primærvalget av Pier Luigi Bersani. Etter at Bersani hadde gått av som leder for Partito Democratico i kjølvannet av valget i 2013, ble Renzi valgt til ny partileder i desember 2013, med over 67 prosent av stemmene i primærvalget.

Statsminister

13. februar 2014 kunngjorde ledelsen i Partito Democratico at Renzi skulle overta som statsminister i Italia etter Enrico Letta. Den 39 år gamle Renzi ble den yngste statsministeren i Italias historie da han ble innsatt 22. februar 2014.

Valget til Europaparlamentet i mai 2014 ble en stor suksess for Matteo Renzi og hans regjering, da Partito Democratico fikk over 40 prosent av stemmene. For Renzi var dette valgresultatet en personlig triumf og en tillitserklæring som viste at en betydelig del av den italienske velgermassen hadde tiltro til ham som statsminister.

Ved lokalvalgene i juni 2016 hadde Femstjernersbevegelsen (Movimento 5 Stelle) stor fremgang, flere steder på bekostning av Partito Democratico, og Matteo Renzi opplevde på dette tidspunktet at hans posisjon var noe svekket, selv om Partito Democratico fremdeles var det største partiet.

Avgang som statsminister

Matteo Renzi valgte å gå av som statsminister etter at 59 prosent av italienske velgere i en folkeavstemning den 4. desember 2016 hadde avvist et forslag fra regjeringen om endringer i det konstitusjonelle systemet i Italia. Renzi hadde på forhånd uttalt at han ville gå av dersom regjeringens forslag til endringer i landets politiske system ikke fikk støtte i befolkningen.

Alle de store opposisjonspartiene, som Femstjernersbevegelsen, Lega Nord og Forza Italia, var motstandere av regjeringens forslag, og på mange måter ble folkeavstemningen et spørsmål om velgerne hadde tillit til Matteo Renzi og hans regjering eller ikke. Renzi gikk av som statsminister 7. desember 2016, og ble etterfulgt av Paolo Gentiloni, som hadde vært utenriksminister i Renzis regjering.

Renzi gikk av som leder for Partito Democratico 19. februar 2017, etter at Paolo Gentiloni hadde overtatt som statsminister. I april 2017 ble det gjennomført primærvalg i partiet, og resultatet av dette valget ble en triumf for Renzi: Han oppnådde over 70 prosent av stemmene og fikk styrket sin posisjon i partiet.

Avgang som partileder

Parlamentsvalget 4. mars 2018 ble stor en skuffelse for Partito Democratico. Med en oppslutning på under 19 prosent av stemmene ved valget til deputertkammeret, valgte Matteo Renzi å kunngjøre at han aktet å gå av som partileder så snart en ny regjering var på plass.

I september 2019 meldte han seg ut av Partito Democratico og stiftet et nytt parti, Italia Viva, et parti han også er leder av.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg