Sicilia, region og øy i Italia, i Middelhavet, skilt fra fastlandet ved Messinastredet. Sicilia er Middelhavets største øy, med et areal på 25 832,39 km2 og 5 055 925 innbyggere (2016). Hovedstad og største by er Palermo. Andre store byer er CataniaMessina og Siracusa. Regionen omfatter storbyområdene Palermo, Catania og Messina, og provinsene Agrigento, Caltanissetta, Enna, Ragusa, Siracusa og Trapani. En rekke mindre øyer hører til regionen Sicilia, blant dem Lampedusa, Pantelleria, Favignana, Marettimo, Lipari og Stromboli

Sicilia har vært en autonom region siden 1946, med en viss grad av indre selvstyre. Regionen er den største i Italia i utstrekning. 

Geologisk danner Sicilia en fortsettelse av Appenninene og Atlasfjellene. I øst ligger Europas høyeste, aktive vulkan, Etna, 3323 moh. På grunn av et sprekkesystem langs kysten er det her stor seismisk aktivitet, og området har vært rammet av flere store jordskjelv, blant annet det store jordskjelvet i Messina i 1908. Kystsletta er generelt smal, eneste større lavlandsområde er Cataniasletta sør for Etna. Sicilia har typisk middelhavsklima. Skog utgjør kun en mindre del av landarealet, og finnes hovedsakelig i fjellene. Faunaen består av blant annet kanin, sørhare, hulepinnsvin, rev og villkatt, flaggermus, gribber, glente og dvergørn. Av krypdyr finnes skilpadder, gekkoer, firfisler m.fl.

Befolkningen er en blanding av tallrike folkeslag som gjennom tidene har bosatt seg på øya: fønikere, grekere, romere, arabere, spaniere og andre. Bosetningen er i stor grad konsentrert til kystsletta og byene.

Sicilia har høyere arbeidsledighet enn gjennomsnittet i Italia. En stor andel unge sicilianere har emigrert til andre deler av Italia eller til utlandet for å søke arbeid, samtidig som Sicilia har blitt en innfallsport til Europa for et stort antall flyktninger og illegale innvandrere fra Midtøsten og Nord-Afrika.

Gresk tempel ved Agrigento

Agrigento av LouieVSATX. CC BY 2.0

Sicilia har vært befolket siden paleolittisk tid. Hulene Grotta del Genovese og Grotta dell'Addaura inneholder interessante eksempler på paleolittisk kunst. I løpet av historien har en rekke folkeslag slått seg ned på øya. Den greske koloniseringen begynte på 700-tallet f.v.t., og en rekke byer ble grunnlagt i denne perioden, som Siracusa, Messina, Catania og Agrigento. Sicilia ble en del av Romerriket på 200-tallet fvt.

Den arabiske perioden på Sicilia begynte på 800-tallet e.v.t., mens normannerne kom til øya på 1100-tallet. Sicilia ble senere erobret av den franske fyrsten Karl av Anjou, og lå deretter under Aragón. Giuseppe Garibaldi invaderte øya i 1860, og innlemmet den i det nye kongedømmet Italia. 

Den organiserte kriminaliteten har lenge vært et problem på Sicilia. Mafiaen oppstod på 1800-tallet, og har i perioder hatt så stor makt at den har kunnet utfordre staten som makthaver på øya. 

Med kunstvanning dyrkes appelsiner, sitroner og mandariner, dessuten oliven, mandler, grønnsaker og vindruer. På Cataniasletta dyrkes hvete og mais. Små eiendommer og lav mekaniseringsgrad gjør at landbruket gir lavt utbytte.

Industrien domineres av petroleumstilknyttet virksomhet og foredling av råvarer fra landbruket, men det finnes også saltutvinning, tekstil- og kjemisk industri og skipsbygging.

Sicilia har den største fiskeflåten i Italia. Den viktigste fiskehavnen er Mazara del Vallo

Turismen er viktig for økonomien, selv om turistindustrien ikke på langt nær er like omfattende som andre steder i Middelhavet. Viktige turistmål er Taormina, Cefalù, Lipariøyene, Egadi, Palermo, Agrigento og Monreale.

Sicilia har båtforbindelser til en rekke italienske byer og til Tunisia og Malta. Palermo og Catania har internasjonal lufthavn. Fergeforbindelse fra Messina til Villa San Giovanni og Reggio di Calabria. Det har vært planer om en broforbindelse til fastlandet ved Messinastredet, men dette prosjektet har nå blitt skrinlagt. 

Det eldste og største universitetet på Sicilia er Universitetet i Catania, grunnlagt i 1434. Universitetet i Messina ble grunnlagt i 1548, mens Universitetet i Palermo ble grunnlagt i 1806. Det yngste universitetet på Sicilia ligger i Enna, og ble grunnlagt i 2004.  

Sicilia har en svært rik kulturhistorie, og har fostret mange betydningsfulle kunstnere, musikere og filmskapere. Særlig imponerende er listen over sicilianske forfattere som har gjort seg bemerket internasjonalt, blant dem Giovanni Verga, Giuseppe Tomasi di LampedusaLeonardo Sciascia og Andrea Camilleri, for ikke å glemme Salvatore Quasimodo og Luigi Pirandello, som begge ble tildelt Nobelprisen i litteratur.  

De mest populære idrettene på Sicilia er fotball, basketball, volleyballvannpolosykkelsportsvømmesportmotorsport og friidrett. Kjente fotballag er Palermo (Unione Sportiva Città di Palermo) og Catania (Calcio Catania). Syklisten Vincenzo Nibali fra Messina vant Spania rundt i 2010, Italia rundt i 2013 og 2016, og Frankrike rundt i 2014. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

1. mars 2015 skrev Amund Antonsen

kan dere lage en mer oppdatert side om sicilia?

6. mars 2015 svarte Geir Lima

Artikkelen er nå oppdatert.

22. mars 2015 skrev Sverre Olav Lundal

Arealet ymsar litt i dei einskilte oppslagsverka. SNL opererer med 25708 kvadratkilometer, Wikipedia.no 25703, Encyclopaedia Britannica 25460, Tuttitalia.it 25832,39

22. mars 2015 svarte Geir Lima

Det riktige tallet skal være 25 832,39 kvadratkilometer, som er det tallet ISTAT (Istituto Nazionale di Statistica) opererer med etter nye målinger foretatt i 2011.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.