republikk

Frankrikes president Emmanuel Macron og USAs president Donald Trump i Paris i juli 2017. Både Frankrike og USA er republikker, siden de har president som statsoverhode.

Av .

Republikk er en stat eller styreform hvor det formelle statsoverhodet ikke er en monark, som altså ikke har konge eller dronning. Republikk er med andre ord det motsatte av monarki.

Faktaboks

uttale:
republˈikk
etymologi:
latin res publica, ‘det offentlige’

USA er i motsetning til Norge en republikk. De har en president som sitt formelle statsoverhode. Noen andre eksempler på republikker er Russland, Frankrike, Tyskland, Finland og Pakistan. De fleste av dagens nasjonalstater har en republikansk styreform.

De som er tilhengere av republikk kalles gjerne for republikanere.

Ettersom styreformer uten monarkisk overhode kan være svært ulikt organisert, sier betegnelsen republikk svært lite om selve styreformen.

Av og til brukes begrepet i kombinasjoner, som folkerepublikk og islamsk republikk.

I oldtiden ble betegnelsen brukt dels om staten generelt, uansett organisasjonsform, og dels om de statsformer som var basert på hele folkets interesser («gode» styreformer).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev torgrim jacobsen

Kan redaktøren av denne artikkelen gi en begrunnelse for hvorfor han velger en illustrasjonav en tidligere amerikansk president, og ikke den nåværende presidenten?

svarte Dag Einar Thorsen

Det framstod sikkert som en god idé, da artikkelen ble skrevet.

svarte Andreas Tjernshaugen

Hei Torgrim, bildet av Obama ble lagt inn i 2014, altså mens han var president. Det kan jo være greit med en mer aktuell illustrasjon, så jeg la inn et med to nåværende presidenter i stedet. Takk for påminnelsen. Beste hilsen Andreas Tjernshaugen, redaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg