Faktaboks

Eni
Etymologi
forkortelse for italiensk Ente Nazionale Idrocarburi, ‘det nasjonale hydrokarbonselskap’
Logo
Logo
Av .

Eni S.p.a. er et italiensk energiselskap med hovedkontor i Roma.

Eni ble grunnlagt i 1953 med Enrico Mattei som sjef. Selskapet har gjennom hel- eller deleide selskaper virksomhet innen petroleumsleting og -utvinning, raffinering og markedsføring av petroleumsprodukter (under merkenavnet Agip), petrokjemi, tjenestelevering til oljeindustrien (gjennom selskapet Saipem), distribusjon og salg av gass (gjennom Italgas) og kraftproduksjon. Oljeselskapet Agip (grunnlagt 1926) utgjør en viktig del av virksomheten.

Eni driver leteboring/utvinning av petroleum i nesten 40 land, blant annet i Italia, Nord- og Vest-Afrika, Norge, Mexicogolfen, Australia, Midtøsten og Kaspiske Hav. Eni var opprinnelig statseid, men ble delprivatisert fra 1995 og er per 2004 cirka 30 prosent statseid. Omsetning er 76,9 milliarder euro med rundt 31 000 ansatte (2018).

Eni Norge

Eni Norge ble grunnlagt som Norsk Agip i 1965 med hovedsete i Stavanger. Etter fusjonen mellom morselskapene Agip og Eni i 2003, skiftet Norsk Agip navn til Eni Norge. I 2018 ble Eni Norge fusjonert inn i Vår Energi.

Eni har deltatt i utbyggingen av mange norske offshoreinstallasjoner, blant annet rørledninger. Eni økte i 2002 sin aktivitet på norsk sokkel i betydelig grad ved å overta finske Fortums andeler, blant annet på Åsgard-feltet. Per 2018 hadde selskapet eierandeler i 59 lisenser, var operatør for 16, hvorav ti var i Barentshavet. Omsetning for Eni Norge var 13,9 milliarder kroner og produksjonen var 13 000 fat olje per dag (2016).

Vår Energi

Eni og fondsinvestoren HitecVision inngikk i 2018 en avtale om å fusjonere Point Reources AS og Eni Norge AS. Selskapets nye navn er Vår Energi AS, som ble notert på Oslo børs i februar 2022. Vår Energi AS er et av de største lete- og produksjonsselskapene i Norge.

Vår Energi har eierandeler i produksjonsfelt i Nordsjøen (Ekofisk-området, Brage) og Norskehavet (Åsgard, Mikkel, Norne, Heidrun, Kristin, Goliat).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg