Eni

Logo
Av .

Artikkelstart

Eni S.p.a. er et italiensk energiselskap med hovedkontor i Roma.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for italiensk Ente Nazionale Idrocarburi, 'det nasjonale hydrokarbonselskap'

Eni ble grunnlagt i 1953 med Enrico Mattei som sjef. Selskapet har gjennom hel- eller deleide selskaper virksomhet innen leting etter og utvinning av olje og gass, raffinering og markedsføring av petroleumsprodukter (under merkenavnet Agip), petrokjemi, tjenestelevering til oljeindustrien (gjennom selskapet Saipem), distribusjon og salg av gass (gjennom Italgas) og kraftproduksjon. Oljeselskapet Agip (grunnlagt 1926) utgjør en viktig del av virksomheten.

Eni driver leteboring/utvinning av petroleum i nesten 40 land, blant annet i Italia, Nord- og Vest-Afrika, Norge, Mexicogolfen, Australia, Midtøsten og Kaspiske Hav. Eni var opprinnelig statseid, men ble delprivatisert fra 1995 og er per 2004 cirka 30 prosent statseid. Omsetning er 76,9 milliarder euro med rundt 31 000 ansatte (2018).

Eni Norge

Eni Norge ble grunnlagt som Norsk Agip i 1965 med hovedsete i Stavanger. Etter fusjonen mellom morselskapene Agip og Eni i 2003, skiftet Norsk Agip navn til Eni Norge.

Eni Norge har eierandeler i produksjonsfelt i Nordsjøen (Ekofisk-området, Brage) og Norskehavet (Åsgard, Mikkel, Norne, Heidrun, Kristin, Goliat). Eni økte i 2002 sin aktivitet på norsk sokkel i betydelig grad ved å overta finske Fortums andeler, blant annet på Åsgard-feltet. Per 2018 har selskapet eierandeler i 59 lisenser, er operatør for 16, hvorav ti er i Barentshavet.

Eni har også deltatt i utbyggingen av mange norske offshoreinstallasjoner, blant annet rørledninger. Omsetning for Eni Norge er 13,9 milliarder kroner og produksjonen er 13 000 fat olje per dag (2016).

Eni og fondsinvestoren HitecVision inngikk i 2018 en avtale om å fusjonere Point Reources AS og Eni Norge AS. Selskapets nye navn er Vår Energi AS. Vår Energi AS er et av de største lete- og produksjonsselskapene i Norge.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg