En ødelagt statue av Josef Stalin i bakgården på det historiske museum i Estland. Fra 1929 var Stalin Sovetunionens eneste virkelige leder; all makt lå hos han og hans lojale tilhengere.

Diktatur er en styreform som karakteriseres ved ekstrem grad av maktkonsentrasjon hos den eller de styrende og ofte svært liten grad av frihet for de menige borgere.

Faktaboks

Uttale
diktatˈur

Det er vanlig å omtale ulike typer diktatur alt etter hvor mange (eller hvem) de styrende er, og hvor fullstendig fraværet av frihet er.

Makten kan for eksempel være konsentrert hos én diktator, slik som Adolf Hitler i Tyskland mellom 1933 og 1845, Josef Stalin i Sovjetunionen fram til hans død i 1953, eller Francisco Franco i Spania, som styrte mellom 1939 og sin død i 1975. I statsvitenskap omtales dette som et personalistisk diktatur.

Er makten derimot konsentrert hos flere, kan man tale om et kollegialt diktatur eller et fåmannsvelde (oligarki), som i mange militærjunta- og ettpartistyrte land.

Dersom et diktatorisk styre fører til nesten total frihetsopphevelse, slik at borgerne ikke engang kan tro og mene hva de vil, taler man om et totalitært diktatur, som i Hitlers Tyskland og Sovjetunionen under Stalin.

Beholder borgerne stort sett meningsfriheten, men taper det meste av handlingsfrihetene, taler man om et autoritært diktatur, som i Francos Spania og Antonio de Oliveira Salazars Portugal.

I enkelte sammenhenger tales det også litt ukorrekt om flertallsdiktatur når representanter for et flertall tilsidesetter rettighetene til en minoritet. Det såkalte proletariatets diktatur kan være et slikt flertallsdiktatur, men vil tendere mot å bli et kollegialt diktatur (et partidiktatur).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Amalie Buuls

Når ble innlegget publisert?

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei Amalie,Hvis du klikker der det står 'revisjoner', nederst i det grå feltet (under forfatternavn) får du artikkelens historikk. Her: http://snl.no/.versions/list/59902Denne artikkelen sto opprinnelig i Kunnskapsforlagets papirleksikon, og ble nettpublisert i 2009. Men som du ser i historikken har den vært endre flere ganger etter det. Jeg ser at du har stilt samme spørsmål på flere andre artikler også. Der gjelder det samme: klikk på 'revisjoner'så får du datoene.Vennlig hilsenMarte Ericsson RysteRedaksjonenVennlig hilsen Marte

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg