Vektstang

Menneskene har helt fra de eldste tider brukt arbeidsmaskiner. For eksempel er en vektstang er en enkel arbeidsmaskin. Spettet øverst er i dette tilfellet en toarmet vektstang. Trillebåren er et vanlig eksempel på en enarmet vektstang.

Av /Store norske leksikon ※.
Dampmaskin

Maskiner fikk sitt virkelige gjennombrudd etter at den første kraftmaskinen, dampmaskinen, var oppfunnet. Maskiner har i vesentlig grad bidratt til å omforme hele samfunnets struktur. Illustrasjonen viser Thomas Newcomens dampmaskin fra 1712.

Av /Store norske leksikon ※.

Maskin er et apparat som med tilført energi utfører et visst arbeid. Ordet brukes i betydningen arbeidsmaskin og kraftmaskin.

Faktaboks

Uttale
maskˈin
Etymologi
via tysk, engelsk, fransk fra latin machina, lånord fra dorisk gresk makhana, ‘verktøy, hjelpemiddel’

Menneskene har helt fra de eldste tider brukt enkle arbeidsmaskiner, men maskiner fikk sitt virkelige gjennombrudd etter at den første kraftmaskinen, dampmaskinen, var oppfunnet, og maskinene har i vesentlig grad bidratt til å omforme hele samfunnets struktur.

Arbeidsmaskiner

En arbeidsmaskin eller bare en maskin er fellesbetegnelsen på en mekanisk innretning hvor mekanisk energi kan overføres til nyttig arbeid på en lettere, raskere eller mer hensiktsmessig måte enn uten bruk av en maskin.

En vektstang er en enkel maskin, og i form av et spett kan den brukes til å flytte en stein på enklere måte enn uten bruk av vektstangen. Det vanligste arbeidsprinsippet for enkle maskiner er at de er i stand til å forandre størrelsen av en kraft. Da Arkimedes uttalte sitt berømte: «Gi meg et fast punkt og jeg skal flytte Jorden», baserte han dette på det faktum at man ved hjelp av en vektstang er i stand til å redusere størrelsen av en kraft, her det Arkimedes forestilte seg som Jordens tyngde.

Alle arbeidsmaskiner, samme hvor kompliserte de er, kan bygges opp av seks enkle maskiner, nemlig: vektstang, talje, hjul med aksel, skråplan, kile og skrue.

Transportmaskiner, pumper og verktøymaskiner er eksempler på kompliserte maskiner.

Kraftmaskiner

Kraftmaskiner har til oppgave å overføre kjemisk energi og elektrisk energi til mekanisk energi. Den mekaniske energien blir så omdannet til arbeid ved bruk av arbeidsmaskinen.

Kraftmaskiner kan være forbrenningsmotorer, turbiner med mer og er nærmere omtalt under motor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg