Italia, turisme

Italia er et av verdens fremste turistland, og inntektene fra turisttrafikken har stor betydning for landets økonomi og sysselsetting. Vi ser den pittoreske småbyen Positano på Amalfikystesør for Napoli. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Venezia er en av verdens vakreste og mest særpregede byer.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Italia er et av verdens fremste turistland, med 62 millioner utenlandske turister i året (tall fra 2018). Turismen er en viktig næring som utgjør rundt fem prosent av landets bruttonasjonalprodukt. Det største antall besøkende kommer fra Tyskland, USA, Frankrike, Storbritannia, Sveits, Østerrike, Russland, Nederland og Kina.

Mange av turistene kommer til Italia for å oppleve den rike italienske kulturen – få andre land kan by på så mange kulturskatter fra antikken, middelalderen, renessansen og barokken. Målet for mange av turistene er de rike kulturbyene Roma, Venezia, Firenze, Siena og Pisa. De utgravde byene Pompeii og Herculaneum, som ble ødelagt 79 e.Kr., er også populære turistmål.

Roma og Assisi er valfartssteder for den romersk-katolske kristenhet, og til Roma og Peterskirken (Vatikanstaten) er det særlig i påsken stor tilstrømning av kristne.

Ettertraktede turistmål er også byene ved Rivieraen og Adriaterhavet. Langs hele kysten og på Sardinia og Sicilia er det en rekke byer som har spesialisert seg på mer tradisjonell badeturisme. Kystlandskapet Cinque Terre er også et populært reisemål.

Italia har en betydelig skiturisme, først og fremst i Alpene og Dolomittene, men også enkelte steder i Appenninene.

I de senere årene har også mat- og vinturisme blitt populært, og det samme gjelder ulike former for gårdsturisme (agriturismo), bygdeturisme og økoturisme.

De fem mest besøkte byene er Roma, Venezia, Milano, Firenze og Rimini.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg