Italia er et av verdens fremste turistland, med anslagsvis 50 millioner turister i året, og turismen er en av landets ledende næringer. Det største antall besøkende kommer fra Tyskland, USA, Frankrike, Storbritannia, Sveits, Østerrike, Russland, Nederland og Kina. 

Mange av turistene kommer til Italia for å oppleve den rike italienske kulturen – få andre land kan by på så mange kulturskatter fra antikken, middelalderen, renessansen og barokken. Målet for mange av turistene er de rike kulturbyene Roma, Venezia, Firenze, Siena og Pisa. De utgravde byene Pompeii og Herculaneum, som ble ødelagt 79 e.Kr., er også populære turistmål.

Roma og Assisi er valfartssteder for den romersk-katolske kristenhet, og til Roma og Peterskirken (Vatikanstaten) er det særlig i påsken stor tilstrømning av kristne.

Ettertraktede turistmål er også byene ved Rivieraen og Adriaterhavet. Langs hele kysten og på Sardinia og Sicilia er det en rekke byer som har spesialisert seg på mer tradisjonell badeturisme. Kystlandskapet Cinque Terre er også et populært reisemål. 

Italia har en betydelig skiturisme, først og fremst i Alpene og Dolomittene, men også enkelte steder i Appenninene

I de senere årene har også mat- og vinturisme blitt populært, og det samme gjelder ulike former for gårdsturisme (agriturismo), bygdeturisme og økoturisme. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.