Napoli

Utsikt over Napoli med Vesuv i bakgrunnen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Napoli er en by i Italia som er hovedstad i regionen Campania og i Storbyområdet Napoli. Byen er Italias tredje største by og Sør-Italias økonomiske og kulturelle sentrum.

Faktaboks

Uttale
nˈapoli
Etymologi
gresk Neapolis ‘den nye by’
Også kjent som
tysk, svensk Neapel
fransk, engelsk Naples

Napoli har 964 004 innbyggere innenfor kommunegrensene (2018), mens storbyområdet har 3 097 631 innbyggere (2018).

Napoli ligger ved Napolibukta (Golfo di Napoli), vest for vulkanen Vesuv og øst for det vulkanske området Campi Flegrei (Flegreiske marker). Den vakre beliggenheten og det imponerende antallet monumenter, museer og arkeologiske funnsteder i og rundt byen har lagt grunnlaget for en betydelig turisme i Napoli-området. Kjente turistmål som Pompeii, Herculaneum, Capri, Ischia og Sorrento ligger i nærheten av Napoli.

Borgermester i Napoli er fra 30. mai 2011 Luigi De Magistris. Han ble gjenvalgt 19. juni 2016.

Økonomi

Industrien er mangesidig, og det har tradisjonelt vært betydelig jern- og stålindustri, kjemisk og petrokjemisk industri i byen, men i perioden etter 2000 har denne typen industri blitt redusert. Det er derimot fremdeles en betydelig produksjon av klær, sko og lærvarer i Napoli.

Napoli er en av de viktigste havnebyene i Italia, både når det gjelder passasjerer og gods. Cruisetrafikken står for en viktig del av aktiviteten i havnen, og turismen spiller en viktig rolle for byens økonomi.

Samferdsel

Napoli. Fra metrostasjonen Toledo, som ble åpnet i 2012.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Napoli er et viktig samferdselsknutepunkt for hele Sør-Italia. Trafikken til øyene utenfor byen (Ischia, Capri og Procida) går med båt. Det går ferger til Sicilia og Sardinia. Det er et omfattende vei- og jernbanenett i og rundt byen. Motorveien A1 går nordover mot Roma og Milano, A3 sørover mot Reggio di Calabria og A16 østover mot Adriaterhavet.

Det offentlige transportnettet består av buss, undergrunnsbane (metro) og flere kabelbaner. Metrolinje 1 ble åpnet i 1993 og strekker seg fra Piscinola nord i byen til sentrum. I 2013 ble arbeidet med å føre linjen til sentralstasjonen (Piazza Garibaldi) ferdig, og videreføringen til den internasjonale lufthavnen (Capodichino) skal være fullført innen 2020. Metrolinje 2 forbinder San Giovanni-Barra øst for Napoli med Pozzuoli vest for byen.

Det finnes også forstadsbaner og lokaltog som frakter passasjerer til og fra byen.

Utdanningsinstitusjoner

Certosa di San Martino
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Universitetet i Napoli (Università degli Studi di Napoli Federico II) ble grunnlagt i 1224 og er et av de eldste i Europa. Med 94 500 studenter (2012) er universitetet det nest største i Italia, etter La Sapienza i Roma.

Det finnes også flere andre universiteter og høyskoler i Napoli, blant dem Università degli Studi di Napoli «L'Orientale», som blant annet tilbyr studier i fremmede språk og kulturer, med særlig vekt på Asia. Dette universitetet ble grunnlagt i 1732, og har cirka 10 000 studenter.

Napoli har kunstakademi og musikk-konservatorium, samt en berømt havbiologisk stasjon. På Vesuv finnes et vulkanologisk institutt og geofysisk observatorium.

Museer

Reggia di Capodimonte
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Museo archeologico nazionale
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Museo archeologico nazionale, et av Europas fremste arkeologiske museer, har samlinger av klassisk skulptur, funn fra Campanias oldtidsbyer og gjenstander fra Pompeii og Herculaneum.

I en stor park på en høyde nord for sentrum ligger slottet Capodimonte (Reggia di Capodimonte), som ble bygget på 1700-tallet og som i dag inneholder en stor og imponerende malerisamling. Caravaggio, Botticelli, Pieter Brueghel den eldre, El Greco, Francisco Goya, Rafael og Tizian er blant de mange kunstnerne som er representert i museet.

Andre viktige museer er Museo nazionale di San Martino, som inneholder mange forskjellige samlinger, og keramikk- og porselensmuseet Duca di Martina, som ligger vakkert plassert i Villa Floridiana i en park på høyden Vomero.

Musikk-konservatoriet San Pietro a Majella har et museum som blant annet inneholder en samling musikkinstrumenter. Universitetet har flere interessante museer, deriblant et zoologisk og et paleontologisk museum.

Kultur

Napoli. Ned mot Napolis havn ligger Castel Nuovo fra ca. 1280, bygd for Karl av Anjou og ombygd av Alfons 1 i 1440- og 1450-årene. En renessanse-triumfbue fra 1467 pryder inngangen. Ut i sjøen går Molo Beverello, til venstre Stazione Marittima. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Villa Floridiana
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Napoli har gjennom historien fostret en imponerende mengde kunstnere, forfattere, komponister og skuespillere. Byen har en rik teatertradisjon, og har spilt en viktig rolle i italiensk filmproduksjon.

Teatro San Carlo er Europas eldste operahus som fremdeles er i bruk. Det ble innviet i 1737, og er med sine 3285 plasser det største operahuset i Italia. En rekke av Italias kjente operakomponister har sett sine verk bli oppført her.

Det finnes en rekke teatre i Napoli, blant dem Teatro Mercadante (fra 1777) og Teatro Bellini (fra 1878).

Idrett

Fotball er den mest populære idretten i Napoli. Det lokale fotball-laget SSC Napoli har flere meritter å vise til, og hadde sin storhetstid da Diego Maradona spilte for klubben fra 1984 til 1991. SSC Napolis hjemmebane er Stadio San Paolo, som ligger i bydelen Fuorigrotta. Den ble bygget i 1959, og ble restaurert til VM i fotball i 1990. Tilskuerkapasiteten er på 60 240 sitteplasser.

Andre populære idretter i Napoli er basketball, volleyball, vannpolo, hestesport og fekting.

Bybeskrivelse

Fra bydelen Sanità
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Fra bydelen Quartieri Spagnoli
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

I antikken fantes det mange store byggverk i Napoli, som i dag for det meste er borte. Det fantes blant annet et romersk teater i byen, som man kan se restene av i tunneler under jorden. Noen av de mange katakombene i byen er også fra romertiden, som Le Catacombe di San Gennaro.

Det meste av det historiske sentrum er preget av trange gater og smug, men det finnes også store og majestetiske plasser og palasser, som Piazza del Plebiscito med kirken San Francesco di Paola og renessansepalasset Palazzo Reale.

Middelalderborgen Castel Nuovo ligger i havneområdet, ble bygget mellom 1279 og 1282 og fungerte i sin tid både som festning og som residens for kongen. Mellom to av tårnene i borgen ble det på 1400-tallet satt inn en stor triumfbue i renessansestil.

Napoli har flere hundre kirker, blant dem kan nevnes domkirken (Duomo di Santa Maria Assunta, også kalt Duomo di San Gennaro), påbegynt på 1200-tallet, og Basilica di Santa Chiara, fra begynnelsen av 1300-tallet. Det finnes også en rekke kirker fra renessansen, blant dem Chiesa del Gesù nuovo, fra slutten av 1500-tallet.

Napoli var på 1500- og 1600-tallet den største byen på den italienske halvøy, og var også en av de største byene i Europa. Da Italia ble samlet i 1861, var Napoli fremdeles den største byen i landet.

Folketallet i byen forstsatte å øke helt frem til 1970-tallet, og byen vokste i alle retninger. Mye av boligbyggingen på 1950- og 1960-tallet manglet en overordnet plan og var i stor grad preget av kortsiktig spekulasjon.

På 1970- og 1980-tallet ble det bygd flere drabantbyer utenfor sentrum, blant annet i bydelene Scampia og Secondigliano, som ligger i den nordlige delen av byen. Disse drabantbyene ble raskt preget av sosiale problemer, arbeidsledighet og ikke minst kriminalitet. Et innblikk i hvordan camorraen opererer i disse bydelene kan man få i Roberto Savianos bok Gomorra fra 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg