Dyreliv i Italia

Kanin. To europeiske villkaniner. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Muflon

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Flaggermus og gnagere utgjør til sammen femti av Italias cirka åtti pattedyrarter. Pinnsvin, kanin, sørhare, rødrev og mår finnes over hele landet. Ekorn, ilder, husmår, grevling og rådyr er også vanlige, men mangler på Sicilia og Sardinia. Villkatt, villsvin og hulepinnsvin finnes i sør. Alpefaunaen omfatter hare, murmeldyr, røyskatt, gemse og steinbukk. Appenninene har også små bestander av gemse, bjørn og ulv. På Sardinia lever villsvin, dåhjort og muflon – Europas eneste villsau.

Mer enn 450 fuglearter er observert, av disse hekker 230. I Alpene finnes kongeørn, hønsehauk, gåsegribb, skogshøns og steinhøne. Poslettas våtmarker har tallrike hegrer, rikser, sumpterner og mange overvintrende ande- og vadefugler. En rekke fuglearter rammes av omfattende jakt og snarefangst. Sardinias sentrale fjellområder er tilholdssted for sjeldne rovfugler som alle de fire europeiske gribbartene, haukørn og kongeørn.

Italia har 18 øglearter, fordelt på stålorm, gekkoer, skinker og firfisler, og to skilpaddearter. Av de 14 slangeartene er det fem giftslanger, blant annet huggorm og sandviper. Videre finnes det 25 amfibiearter og tallrike leddyr, blant annet taranteller, skorpioner og gresshopper. 600 fiskearter er kjent fra havområdene rundt Italia. I sør er vaskesvamp og den røde edelkorallen gjenstand for kommersiell utnyttelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg