Flaggermus og gnagere utgjør til sammen 50 av Italias ca. 80 pattedyrarter. Pinnsvin, kanin, sørhare, rødrev og mår finnes over hele landet. Ekorn, ilder, husmår, grevling og rådyr er også vanlige, men mangler på Sicilia og Sardinia. Villkatt, villsvin og hulepinnsvin finnes i sør. Alpefaunaen omfatter hare, murmeldyr, røyskatt, gemse og steinbukk. Appenninene har også små bestander av gemse, bjørn og ulv. På Sardinia lever villsvin, dåhjort og muflon – Europas eneste villsau.

Mer enn 450 fuglearter er observert, av disse hekker 230. I Alpene finnes kongeørn, hønsehauk, gåsegribb, skogshøns og steinhøne. Poslettas våtmarker har tallrike hegrer, rikser, sumpterner og mange overvintrende ande- og vadefugler. En rekke fuglearter rammes av omfattende jakt og snarefangst. Sardinias sentrale fjellområder er tilholdssted for sjeldne rovfugler som gribber (alle de fire europeiske artene), haukørn og kongeørn.

Italia har 18 øglearter (stålorm, gekkoer, skinker og firfisler) og 2 skilpaddearter. Av de 14 slangeartene er det 5 giftslanger (blant annet huggorm og sandviper). Videre finnes det 25 amfibiearter og tallrike leddyr, blant annet taranteller, skorpioner og gresshopper. 600 fiskearter er kjent fra havområdene rundt Italia. I sør er vaskesvamp og den røde edelkorallen gjenstand for kommersiell utnyttelse.

Les mer om Italias geografi, Klima i Italia og Planteliv i Italia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.