Artikkelstart
Italia er en av verdens største økonomier. Landets industrielle ekspansjon kom som en gjenoppbygging etter andre verdenskrig, godt hjulpet av finansiell støtte fra USA, og omformet Italia fra et jordbrukssamfunn til en moderne industristat.
I første halvdel av 1970-årene ble Italia rammet av en økonomisk krise med inflasjon, lønnsstrid innen industrien og politisk uro. Landet maktet i 1980-årene å redusere inflasjonstakten og de store underskuddene i utenriksøkonomien.
Ved slutten av 1980-årene rykket Italia opp på femteplass i G7-gruppen, men var i 2017 på syvendeplass. Målt etter bruttonasjonalprodukt var Italia i 2017 verdens åttende største økonomi, og den fjerde største i Europa etter Tyskland, Storbritannia og Frankrike.
Arbeidsledigheten var i 1990 på ni prosent, i 2000 på ti prosent, i 2010 på 8,5 prosent og i mars 2018 på 11 prosent. Ledigheten blant ungdom er høy (31 prosent i aldersgruppen 15–24 år i mars 2018), og betydelig høyere i Sør-Italia enn i Nord-Italia.
Italia baserer i stor grad sin økonomi på eksport, og fremveksten av nye betydningsfulle aktører på verdensmarkedet, som for eksempel Kina, øker konkurransen for Italia.
Italia har vært en pådriver for europeisk økonomisk og politisk integrasjon. Landet ble medlem av EUs økonomiske og monetære union i 1999.
Staten har hatt betydelig kontroll over økonomien, blant annet gjennom store statlige industriselskap innen nøkkelsektorer som jern og stål, skipsbygging, maskinindustri og petrokjemi. Etter 2000 har myndighetene privatisert en rekke statlige selskaper. Italia har en omfattende «svart økonomi» helt utenfor myndighetenes innsyn og kontroll.
Inntektsfordelingen i Italia er skjev sammenlignet med andre EU-land, med store forskjeller mellom så vel ulike inntektsgrupper som ulike landsdeler. Forskjellene er relativt store mellom Nord-Italia og Sør-Italia, da industrialiseringen tradisjonelt foregikk i større grad i nord enn i sør.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.