Den romerske byen Florentia skal, ifølge tradisjonen, ha blitt grunnlagt som militærkoloni av Julius Cæsars legioner i 59 fvt. Festningsbyen var omsluttet av bymurer, og man antar at den hadde et sted mellom 10 000 og 15 000 innbyggere i antikken. Byen hadde også et amfiteater utenfor bymurene.
I middelalderen hadde guelferne oftest makten i byen, som ble styrt aristokratisk av konsuler og en fremmed podestà, samt et hundremannsråd. Korstogstidens handelsoppsving satte Firenze i sterk fremvekst, dets ullspinnerier vant ry, og byen ble pengehandelens sentrum med bankfilialer rundt om. Særlig betydning hadde bankhusenes forbindelse med kurien.
I 1282 tok borgerne makten fra adelen. De rike laugsslektene spilte herrer, og den indre kampen ble fortsatt. Forfatningen skiftet stadig. En tid kom Firenze under fremmed herredømme, men fra 1382 hadde oligarkiet igjen makten (albizzierne). En opprørsbevegelse blant det lavere borgerskapet, Ciompi-oppstanden i 1378, fikk ingen varige sosiale følger.
Firenze var på slutten av 1200-tallet blant de største byene i Europa, og hadde i 1300 rundt 100 000 innbyggere. Byens katedral, Santa Maria del Fiore, ble påbegynt i 1296 og fullført på 1400-tallet. Ved innvielsen var den blant de aller største kirkene i verden, noe som tydelig viste at Firenze var en rik og betydningsfull by i denne perioden. Kulturelt spilte byen en svært viktig rolle, og forfattere som Dante Alighieri (1265–1321) og Giovanni Boccaccio (1313–1375) bidro til å gjøre Firenze til en viktig by i italiensk litteraturhistorie.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.