Firenze. Pazzi-kapellet, tegnet av Filippo Brunelleschi 1429.

SCODE. Begrenset gjenbruk

By i Italia, hovedstad for regionen Toscana og provinsen Firenze. 382 929 innbyggere (2016). Storbyområdet, som også omfatter byene Prato og Pistoia, har omtrent 1,4 millioner innbyggere.

Firenze ligger på begge sider av elven Arno, omgitt av høyder på begge sider. Byen har et imponerende antall fremragende museer, palasser og kirker, og er en viktig turistby. Firenze er renessansebyen fremfor noen.

Firenze er et viktig handels- og finanssenter, og er også en viktig industriby med fremstilling av konfeksjon, skotøy, maskiner, kjemikalier, farmasøytiske produkter, porselen, smykker, møbler m.m. Betydelig grafisk industri. Stor produksjon av kunsthåndverk.

Turismen spiller en viktig rolle for byens økonomi.   

Det første universitetet i byen ble grunnlagt i 1321. I dag (2012) har universitetet (Università degli Studi di Firenze) omtrent 60 000 studenter fordelt på 12 fakulteter. Det finnes også flere internasjonale universiteter (særlig engelskspråklige) i Firenze. Byen har også kunstakademi og konservatorium, og har en rekke store og viktige bibliotek, som Biblioteca Nazionale Centrale (nasjonalbibliotek). Det finnes også flere kjente akademier og kulturinstitusjoner i byen, som Accademia della Crusca.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.