Firenze. Pazzi-kapellet, tegnet av Filippo Brunelleschi 1429.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Firenze er en by i Italia som er hovedstad i regionen Toscana og i Storbyområdet Firenze. Byen har 380 005 innbyggere (2018), mens storbyområdet har 1 013 754 innbyggere (2018).

Firenze ligger på begge sider av elven Arno, omgitt av høyder på begge sider. Byen har et imponerende antall fremragende museer, palasser og kirker, og er en viktig turistby. Firenze omtales som renessansens vugge.

Firenze er et viktig handels- og finanssenter, og er også en viktig industriby med fremstilling av konfeksjon, skotøy, maskiner, kjemikalier, farmasøytiske produkter, porselen, smykker, møbler med mer. Byen har også betydelig grafisk industri og stor produksjon av kunsthåndverk.

Turismen spiller en viktig rolle for byens økonomi.

Det første universitetet i byen ble grunnlagt i 1321. I dag (2012) har universitetet (Università degli Studi di Firenze) omtrent 60 000 studenter fordelt på 12 fakulteter. Det finnes også flere internasjonale universiteter (særlig engelskspråklige) i Firenze.

Byen har også kunstakademi og konservatorium, i tillegg til en rekke store og viktige bibliotek, som Biblioteca Nazionale Centrale (nasjonalbibliotek). Det finnes også flere kjente akademier og kulturinstitusjoner i byen, som Accademia della Crusca.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.