Faktaboks

Torino
Turin
Uttale
torˈino
Torino

Utsikt over Torino mot Alpene. Midt i bildet sees Mole Antonelliana (kuppelen), oppkalt etter arkitekten Alessandro Antonelli. Bygget ble påbegynt i 1863 og skulle fungere som synagoge. Bygget er 167,5 meter høyt og rommer i dag et nasjonalt kinomuseum.

Av .
Torino
Av .

Torino er en by i Italia som er hovedstad i regionen Piemonte og i Storbyområdet Torino. Byen har 843 235 innbyggere (2021), mens storbyområdet har 2 203 671 innbyggere (2021). Torino er Italias fjerde største by, og ligger der elvene Po og Dora Riparia møtes, 120 kilometer sørvest for Milano, på en vid og fruktbar slette nær foten av den vestligste utløper av Alpene.

Byen har universitet fra 1405 og en rekke høyskoler innen tekniske, økonomiske og kunstneriske fag, eget institutt for europeiske studier og mange kjente museer, blant annet er Torinos egyptiske museum (Museo Egizio) regnet som et av verdens viktigste. Det finnes også et stort filmmuseum (Museo Nazionale del Cinema) i byen, som er et av de største i sitt slag i verden.

Katedralen San Giovanni Battista ble konstuert mellom 1491 og 1498, og inneholder det kjente likkledet i Torino. Blant Torinos mange monumenter og palasser kan nevnes Mole Antonelliana, Palazzo Madama og Palazzo Reale.

Torino var arrangør av vinter-OL i 2006.

Historie

Via Po
Sentrum av Torino har mange store åpne plasser og brede gater. Her fra Via Po i sentrum av byen.
Via Po
Av .

Torino var opprinnelig de keltiske tauriners hovedby, og ble romersk koloni (Augusta Taurinorum) under Augustus. Byen kom under huset Savoia i 1048, og var sterkt omstridt under krigene mellom Frankrike og Habsburg-rikene på 1500- til 1700-tallet. Fra 1720 var Torino hovedstad i kongeriket Sardinia.

Torino var sentrum for Risorgimento-bevegelsen, som arbeidet for å samle Italia. Da dette målet ble nådd i 1861, ble Torino den nye nasjonens hovedstad. Da hovedstaden i 1865 ble flyttet til Firenze, og i 1870 til Roma, forsvant både politikere, byråkrater og de kongelige fra byen, og Torino mistet sin politiske innflytelse på nasjonalt nivå.

Mot slutten av 1800-tallet ble Torino en svært viktig industriby, noe den forble gjennom hele 1900-tallet. Befolkningsveksten var i perioder eksplosiv, særlig på 1950- og 1960-tallet, da mange arbeidere, blant annet fra Sør-Italia, kom til byen for å søke jobb i bilindustrien.

Bilfabrikanten Fiat, som ble grunnlagt i 1899, hadde en svært dominerende rolle i byen på 1900-tallet, og fungerte periodevis som arbeidsgiver for store deler av befolkningen. Mot slutten av 1900-tallet forsvant mange av arbeidsplassene i bilindustrien, og i dag er det bare en liten del av bilproduksjonen i Italia som foregår i Torino.

Etter år 2000 har det vært satset mye på forskning og teknologi, og tradisjonell industrivirksomhet spiller en mindre viktig rolle i dag sammenlignet med på 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg