Faktaboks

Beppe Grillo

Giuseppe Piero Grillo

Født
21. juli 1948, Genova
Beppe Grillo
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Beppe Grillo er en italiensk komiker, skuespiller og politiker. Han er leder av Femstjernersbevegelsen (Movimento 5 Stelle).

Grillo etablerte seg som komiker og satiriker i 1980-årene. Han ble etter hvert kjent som en krass samfunnskritiker, særlig gjennom sin svært populære blogg, hvor han siden 2005 har tatt opp politiske spørsmål, og hvor han har kommet med kraftig kritikk av det etablerte politiske miljø.

I 2009 grunnla han Femstjernersbevegelsen sammen med Gianroberto Casaleggio, en bevegelse som har som mål å utfordre de etablerte politiske partiene. Femstjernersbevegelsen utarbeidet et partiprogram, stilte til valg for første gang i 2010 og ble i løpet av få år en maktfaktor i italiensk politikk. Ved valget i 2013 fikk Femstjernersbevegelsen 25 prosent av stemmene, men Beppe Grillo selv var ikke kandidat. Partiet tillater ikke tidligere straffede personer å stille som kandidater i parlamentsvalg, og Grillo er tidligere dømt for uaktsomt drap etter en trafikkulykke i 1981.

Femstjernersbevegelsen oppnådde gode resultater ved lokalvalgene i juni 2016, da partiet ble størst både i Roma og Torino. På dette tidspunktet hadde Femstjernersbevegelsen stor oppslutning i den italienske befolkningen, og var større enn regjeringspartiet Partito Democratico på flere meningsmålinger.

Politisk ideologi

Beppe Grillos politiske virksomhet oppstod først og fremst som et oppgjør med det etablerte politiske miljøet i Italia, og Femstjernersbevegelsen var i utgangspunktet en protestbevegelse der direkte demokrati og medbestemmelse for vanlige folk ble sett på som viktig i kampen mot korrupsjon og maktmisbruk i det italienske samfunnet.

Internett spiller en viktig rolle for Beppe Grillos kommunikasjon med sine sympatisører, og med befolkningen i sin helhet. Hans blogg er ikke bare den mest besøkte bloggen i Italia, men blir også fulgt med stor interesse internasjonalt. Den nettbaserte kommunikasjonen gjør det mulig for Beppe Grillo å spre sitt budskap uten å måtte forholde seg til de tradisjonelle mediene, og han har ved flere anledninger uttalt at han ikke ønsker å ha noen kontakt med de etablerte avisene eller TV-kanalene i Italia.

Som supplement til kommunikasjonen gjennom Internett, arrangerer Beppe Grillo og Femstjernersbevegelsen store folkemøter og demonstrasjoner. Bevegelsens strategi har vist seg å være svært effektiv med tanke på å få stor oppmerksomhet uten å være avhengig av de tradisjonelle mediene.

Femstjernersbevegelsen er ment å være en grasrotbevegelse der alle skal kunne delta åpent i diskusjoner på nettet, men enkelte kritikere har hevdet at bevegelsen i virkeligheten ikke er særlig demokratisk, og at det er Beppe Grillo selv som i stor grad dikterer bevegelsens politikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg