Palazzo Madama i Roma.

Palazzo Madama i Roma. Hovedfasaden

Palazzo Madama i Roma. Vinduene i andre etasje har buet gavl, mens vinduene i tredje etasje har trekantet gavl. Mellom vinduene under takgesimsen ses en frise med lekende puttier.

Palazzo Madama er et palass i Roma og ligger mellom Pantheon og Piazza Navona. Opprinnelig var det en bygning fra slutten av 1400-tallet. Medicifamilien overtok bygningen i 1503, og den er siden ombygd og utvidet flere ganger. Palasset har fått navnet etter Margrete av Parma, som ble kalt la Madama og var uekte datter av keiser Karl 5. Hun arvet palasset etter ektemannens Alessandro de’Medici’s død. Det var i Medicifamiliens eie til midten av 1700-tallet. Palasset har siden 1871 vært sete for det italienske senatet.

Faktaboks

Uttale
palazzo madˈama

Historisk bakgrunn

Palasset ligger på området der Neros bad lå i antikken. Det er reist på bygningsdeler fra middelalderen, med et tårn fra 1100-tallet bevart inne i konstruksjonen. Kardinal Giovanni de’Medici, den senere pave Leo 10, startet med oppussingen av palasset. Etter hans død i 1521 ble kardinal Giulio de’Medici, den senere pave Clemens 7, eier. Da det siste medlemmet av Medicifamilien, Gian Gastone de’Medici, døde i 1737, overtok først huset Lorraine og deretter pave Benedikt 14 eierskapet. Palasset gjennomgikk igjen store renoveringer. Flere statlige kontorer flyttet dit på 17- og 1800-tallet. Da Palazzo Madama i 1871 ble sete for det italienske senatet, førte nye behov til innredning av møtesaler, kontorer og diverse spesialrom.

Palasset i dag

Den nåværende barokke hoved fasaden av arkitekten Paolo Marucelli (1596-1649) var ferdig i 1642. Inngangsportalen i første etasje står mellom to søyler, som bærer en liten altan. Vinduene i de tre øvrige etasjene er rikt dekorert. Taket har mange fantasifullt utformete skorsteiner.

Selv om palasset er ombygd og renovert flere ganger, er mye bevart av den originale innredningen fra 1500-tallet, med utsøkt dekorerte tak og fresker. En god del av den kunstneriske utsmykningen beskriver Italias historie, utført av forskjellige kunstnere fra renessansen og til 2000-tallet. Det er også flere verker som er flyttet til Palazzo Madama fra andre bygninger i Roma.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg