Giorgia Meloni

Faktaboks

Giorgia Meloni
Født
15. januar 1977, Roma
Giorgia Meloni

Giorgia Meloni på talerstolen. Foto fra 2022.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Giorgia Meloni er en italiensk politiker som er leder av partiet Fratelli d'Italia.

Bakgrunn

Meloni vokste opp i Roma og engasjerte seg tidlig i politikken. Hun meldte seg inn i ungdomsorganisasjonen til Movimento Sociale Italiano som 15-åring i 1992, og da dette partiet ble oppløst i 1995, ble hun medlem av Alleanza Nazionale. Hun hadde flere verv i lokalpolitikken i ung alder, og arbeidet også i en periode som journalist for avisen Secolo d'Italia.

Politisk karriere

I 2006, da hun var 29 år gammel, ble Giorgia Meloni valgt som representant til depurtertkammeret for Alleanza Nazionale. Dette partiet ble oppløst i 2009 og ble da en del av Il Popolo della Libertà, som Silvio Berlusconi var leder for. I 2008 ble hun ungdomsminister i Berlusconis fjerde regjering. Hun var da 31 år gammel og var den yngste ministeren noensinne i Italia. Hun ble sittende i denne stillingen til regjeringen gikk av i 2011.

I 2012 valgte Giorgia Meloni å forlate Il Popolo della Libertà, og dannet, sammen med Ignazio La Russa og Guido Crosetto, det nye partiet Fratelli d'Italia. Meloni har vært leder for dette partiet siden 2014.

Under hennes ledelse har partiets oppslutning vokst betraktelig, og ved parlamentsvalget i september 2022 ble Fratelli d'Italia det største partiet i landet, med rundt 26 prosent av stemmene.

Meloni har vært leder av det europeiske partiet Europeiske konservative og reformatorer (ECR) siden 2020.

Politiske kampsaker

Giorgia Meloni fremstår som en forsvarer av tradisjonelle familieverdier. Hun har uttalt at hun er motstander av at homofile par skal kunne inngå ekteskap eller adoptere barn. Hun er også opptatt av å forsvare det hun selv definerer som kristne verdier, og ønsker å legge forholdene bedre til rette for småbarnsforeldre. Hun vil utvide de økonomiske støtteordningene til familiene, og hun vil gjøre det lettere for kvinner å kombinere yrkeskarriere og familieliv.

Når det gjelder innvandringspolitikken, er hun tilhenger av å innføre tiltak for å begrense strømmen av båtflyktninger som hvert år ankommer Italia over Middelhavet.

Hennes syn på økonomisk politikk er preget av liberalisme. Hun er tilhenger av å innføre flat skatt for privatpersoner og å hjelpe italienske bedrifter til å bli mer konkurransedyktige.

Hun har forsvart den ungarske statsministeren Viktor Orbán, og har uttalt at hun ser på Ronald Reagan og pave Johannes Paul 2 som inspirasjonskilder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg