De første valgene etter at fredsavtalen var undertegnet, ble holdt i april 1948. Den nye koalisjonsregjeringen som vant valget, bestod av kommunistpartiet (PCI), sosialistpartiet (PSI) og det kristelig-demokratiske partiet (Democrazia Cristiana). Den konsentrerte seg om landets økonomiske gjenoppbygning. I motsetning til den fascistiske proteksjonismen ble økonomien bygd på liberalistiske økonomiske prinsipper. Mens verden samme året var i ferd med å dele seg i to blokker, ble kommunistpartiet i Italia utestengt fra regjeringen. Samtidig ble det stiftet et parti, Movimento Sociale Italiano (MSI), som bestod av personer som tidligere hadde støttet fascismen.
Regjeringen førte en vestorientert politikk, og i 1949 ble Italia medlem av NATO. Takket være hjelpen fra Marshallplanen fikk Italia en rask økonomisk vekst. I 1950 ble det innført en landbruksreform som innebar at staten konfiskerte en stor del av jorden fra de store landeierne, for så å selge den videre til bønder som ikke hadde land. Det foregikk også en rask industrialisering, og Nord-Italia var i ferd med å konkurrere med Europas industri. Samme år åpnet regjeringen et eget fond til finansiering av industrialiseringen i Sør-Italia. Det ble bygd anlegg (motorveier, flyplasser), og det ble tilbudt lån til de som ville investere i sør, men til tross for dette økte den økonomiske avstanden mellom Nord- og Sør-Italia.
Ved parlamentsvalgene i 1953 fikk ikke regjeringspartiene flertall, og etter langvarige forhandlinger ble det dannet et forretningsministerium, ledet av Amintore Fanfani.
I desember 1955 ble Italia medlem av FN, og samme år ble det lansert en storstilt tiårsplan med målsetning om å heve levestandarden, fjerne arbeidsledigheten og bygge ut jordbruket og industrien. I mars 1957 undertegnet Italia, sammen med Benelux-landene, Frankrike og Vest-Tyskland, Roma-traktaten, som opprettet Det europeiske økonomiske fellesskap, EEC (senere EU), og Det europeiske atomenergifellesskap (EURATOM). I 1959 inntraff flere regjeringskriser, men kristelig-demokratene beholdt stadig regjeringsmakten.
I årene 1958–1963 opplevde Italia en usedvanlig rask økonomisk vekst takket være deltagelsen i EEC (EU), som virket stimulerende for landets eksport. Men «boomen» gjaldt i første rekke for Nord-Italia, og særlig det industrialiserte området rundt de store byene Torino og Milano. Eksportindustrien (bilindustri, i første rekke Fiat, men også tekstil-, nærings- og klesindustri, i tillegg til kjemisk, metallurgisk og mekanisk industri) ledet den økonomiske fremgangen, mens landbruket ble rammet av sterk konkurranse fra andre europeiske land. Det foregikk også en storstilt migrasjon fra Sør- til Nord-Italia, der industrien hadde stort behov for billig arbeidskraft. Arbeidsledigheten i 1963 var kun 3 prosent.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.