Silvio Berlusconi

Faktaboks

Silvio Berlusconi

Il Cavaliere

Uttale
berluscˈoni
Født
29. september 1936, Milano
Silvio Berlusconi på en pressekonferanse 19. februar 2014 etter møte med Matteo Renzi, da påtroppende statsminister i Italia. Foto: Tony Gentile/Reuters/Scanpix.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Silvio Berlusconi er en italiensk forretningsmann og politiker som var statsminister i Italia i 1994–1995, 2001–2006 og 2008–2011. Han er leder av partiet Forza Italia.

Bakgrunn

Berlusconi vokste opp i Milano og tok juridisk embetseksamen ved universitetet i hjembyen i 1961. I 1960-årene arbeidet han først som eiendomsmegler, deretter som entreprenør og innehaver av flere eiendomsselskaper. Gjennom holdingselskapet Fininvest, som ble grunnlagt av Berlusconi i 1978, bygget han opp det store mediekonsernet Mediaset, som blant annet består av tre store, riksdekkende fjernsynskanaler (Canale 5, Italia Uno og Retequattro). Fininvest har også eierinteresser i en rekke andre selskaper, blant dem forlagskonsernet Mondadori.

Berlusconi var gift med Carla Elvira Lucia Dall'Oglio fra 1965 til 1985, og med Veronica Lario fra 1990 til 2012. Han har fem barn: Maria Elvira (Marina) (født i 1966), Pier Silvio (født i 1969), Barbara (født i 1984), Eleonora (født i 1986) og Luigi (født i 1988). De to førstnevnte har sentrale stillinger i henholdsvis Fininvest og Mediaset.

Politisk karriere

Silvio Berlusconi under et EU-toppmøte i Brussel mars 2004.

Av /KF-arkiv ※.

Silvio Berlusconi fikk muligheten til å spille en viktig rolle i det politiske liv i Italia da mange etablerte politikere og politiske partier hadde blitt rammet av en stor korrupsjonsskandale i begynnelsen av 1990-årene. Han dannet partiet Forza Italia i januar 1994, og oppnådde å vinne valget i mars samme år. Partiet hans ble det største ved valget med 21 prosent av stemmene, og i mai 1994 ble Berlusconi statsminister for en regjering der også Alleanza Nazionale og Lega Nord deltok. Regjeringssamarbeidet brøt sammen i desember samme år etter uoverensstemmelser med regjeringspartneren Lega Nord.

Ved valget i 1996 fikk Forza Italia igjen over 20 prosent av stemmene, men denne gangen var venstrepartiet Partito Democratico della Sinistra større, og Romano Prodi ble statsminister. Berlusconi måtte nøye seg med å være leder av det største opposisjonspartiet til 2001, da han ble statsminister for andre gang etter at sentrum-høyre-koalisjonen Casa delle Libertà (Frihetenes hus) fikk nesten 50 prosent av stemmene ved valget. I 2006 vant sentrum-venstre-koalisjonen l'Ulivo valget med knapp margin, men allerede i 2008 var Berlusconi tilbake som regjeringssjef etter å ha vunnet valget med alliansen Il Popolo della Libertà. Regjeringen gikk av i november 2011, da Mario Monti overtok som statsminister. På dette tidspunktet var Berlusconis popularitet sterkt synkende, men han stilte likevel til valg som høyresidens statsministerkandidat ved valget i februar 2013.

Valgresultatet etter valget i 2013 førte til at Il Popolo della Libertà gikk i regjering sammen med Partito Democratico, med Enrico Letta som statsminister og Angelino Alfano fra Il Popolo della Libertà som visestatsminister. Berlusconi selv ble ikke en del av denne regjeringen.

Kontroverser og domfellelse

Silvio Berlusconi har vært en svært kontroversiell politiker som har vært i det italienske rettsvesenets søkelys en rekke ganger. Han har blant annet vært tiltalt for korrupsjon og økonomisk kriminalitet. I 2013 ble han dømt til sju års fengsel for maktmisbruk og for seksuell omgang med en mindreårig, men han ble senere frikjent for disse forholdene i en høyere rettsinstans.

I 2012 ble Berlusconi dømt til fire års fengsel og fem års utestengelse fra politiske verv for skatteunndragelse i forbindelse med kjøp av rettigheter til utenlandske filmer til medieselskapet Mediaset, som kontrolleres av Berlusconi og hans familie. Selv om Berlusconi formelt ikke hadde noen stilling i Mediaset, mente domstolen at det i virkeligheten var han som hadde sittet på toppen av beslutningspyramiden i det aktuelle tidsrommet, og at han dermed var skyldig i skatteunndragelse. Høyesterett opprettholdt dommen på fire års fengsel i august 2013. I april 2014 ble det vedtatt at straffen skulle sones som ett års samfunnstjeneste, som ble utført ved et pleiehjem utenfor Milano.

Berlusconi ble medlem av senatet 15. mars 2013, men 27. november samme år ble det vedtatt at han ikke kunne fortsette som senator som følge av Mediaset-dommen. Han kunne heller ikke stille til valg, men kunne fremdeles være aktiv i politikken som leder for partiet Forza Italia. Denne avgjørelsen ble opphevet i mai 2018, da det ble vedtatt at Berlusconi fritt kunne stille til valg igjen, slik han hadde kunnet før dommen i 2013.

I mai 2019 ble han valgt inn som representant for Forza Italia til Europaparlamentet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg