Sergio Mattarella, italiensk politiker. Italias president fra 3. februar 2015.

Mattarella er utdannet advokat. Han underviste i jus på universitetet i hjembyen Palermo før han begynte sin politiske karriere som medlem av det kristelig-demokratiske partiet Democrazia Cristiana. Han representerte dette partiet i deputertkammeret fra 1983 til partiet ble oppløst i 1994. Fra 1994 var han medlem av Partito Popolare Italiano, og fra 2007 Partito Democratico

Han var visestatsminister i Massimo D'Alemas regjering fra 1998 til 1999, og har i tillegg vært forsvarsminister (1999-2001), undervisningsminister (1989-90) og minister for parlamentariske saker (1987-89).

Sergio Mattarella regnes som en moderat sentrumspolitiker. Hans far, Bernardo Mattarella, var en kjent kristelig-demokratisk politiker i Italia i etterkrigstiden. Hans bror, Piersanti Mattarella, som også var politiker, ble drept av mafiaen i 1980.

Han ble utnevnt til dommer i den italienske forfatningsdomstolen i 2011.

I januar 2015 presenterte statsminister Matteo Renzi ham som kandidat til vervet som Italias president. Med støtte fra regjeringen og Partito Democratico, samt fra representanter fra flere andre partier, ble han valgt til president av et valgkollegium med 665 av 995 avgitte stemmer. Han ble ikke støttet av Silvio Berlusconi, men flere representanter fra partiet Forza Italia stemte likevel på ham. Enkelte representanter for Femstjernersbevegelsen (Movimento 5 Stelle) stemte også på ham, selv om partiet i utgangspunktet støttet en annen kandidat. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.