Faktaboks

Sergio Mattarella
Født
23. juli 1941, Palermo
.

Sergio Mattarella er en italiensk politiker, som er Italias president fra 3. februar 2015. Han ble gjenvalgt 29. januar 2022.

Bakgrunn

Mattarella er utdannet advokat. Han underviste i jus på universitetet i hjembyen Palermo før han begynte sin politiske karriere som medlem av det kristelig-demokratiske partiet Democrazia Cristiana. Han representerte dette partiet i deputertkammeret fra 1983 til partiet ble oppløst i 1994. Fra 1994 var han medlem av Partito Popolare Italiano, og fra 2007 Partito Democratico.

Han var visestatsminister i Massimo D'Alemas regjering fra 1998 til 1999, og har i tillegg vært forsvarsminister (1999-2001), undervisningsminister (1989-90) og minister for parlamentariske saker (1987-89).

Sergio Mattarella regnes som en moderat sentrumspolitiker. Hans far, Bernardo Mattarella, var en kjent kristelig-demokratisk politiker i Italia i etterkrigstiden. Hans bror, Piersanti Mattarella, som også var politiker, ble drept av mafiaen i 1980.

Han ble utnevnt til dommer i den italienske forfatningsdomstolen i 2011.

President

I januar 2015 presenterte statsminister Matteo Renzi ham som kandidat til vervet som Italias president. Med støtte fra regjeringen og Partito Democratico, samt fra representanter fra flere andre partier, ble han valgt til president av et valgkollegium med 665 av 995 avgitte stemmer. Han ble ikke støttet av Silvio Berlusconi, men flere representanter fra partiet Forza Italia stemte likevel på ham. Enkelte representanter for Femstjernersbevegelsen (Movimento 5 Stelle) stemte også på ham, selv om partiet i utgangspunktet støttet en annen kandidat.

Parlamentsvalget i 2018

Sergio Mattarella benyttet seg av sin rett til å ikke godkjenne en regjering etter parlamentsvalget i mars 2018. De to partiene som hadde blitt utpekt som valgets vinnere, Femstjernersbevegelsen og Lega Nord, hadde blitt enige om regjeringssamarbeid, og hadde foreslått Giuseppe Conte som statsminister. Den nye regjeringen skulle etter planen presenteres 27. mai 2018, men Mattarella nektet å godkjenne den, fordi han var av den oppfatning at regjeringspartienes forslag til økonomiminister, Paolo Savona, var for kontroversielt. Savona er kjent som svært skeptisk til fellesvalutaen euro, og Mattarella ville ikke godkjenne den nye regjeringen så lenge Savona var en del av den.

Ny presidentperiode

Før presidentperioden utløp i 2022, hadde Mattarella kunngjort at han ikke ønsket å stille til gjenvalg. Han var da 80 år gammel. Etter en uke med avstemninger i valgkollegiet hadde man fremdeles ikke klart å finne en kandidat med tilstrekkelig flertall for å kunne bli valgt, og Mattarella ble spurt om å stille til gjenvalg. Han ble sett på som et samlende alternativ som et stort flertall av de politiske partiene i Italia kunne støtte. Han aksepterte dette, og ble valgt med 759 av 983 avgitte stemmer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg