Fabrikk, betegnelse som blir brukt om enhver industriell stordrift som drives i bygninger som er særlig innrettet til dette.

I middelalderen ble fabrikk brukt som betegnelse for en kirkelig byggevirksomhet, og betegnet både stedet hvor virksomheten foregikk og den del av kirkeformuen som tjente dette formål. Som betegnelse for en særlig produksjonsform, forskjellig fra håndverket, synes det ikke å være anvendt før slutten av 1600-tallet, og i begynnelsen ensbetydende med manufaktur.

Fabrikkindustriens oppblomstring fra slutten av 1700-tallet gikk hånd i hånd med den teknologiske utvikling. I fabrikken blir produksjonen delt opp i mekaniske delprosesser som nå i stigende utstrekning blir styrt av elektroniske datamaskiner.

I industrilandene er det vedtatt lover som tar sikte på å beskytte arbeiderne mot ulemper og farer som fabrikkarbeidet medfører; i Norge gjelder arbeidsmiljøloven av 1976, som også har anvendelse langt ut over fabrikkene.

Ordet fabrikk kommer av det latinske fabrica, som egentlig var et verksted for en faber, altså en håndverker som arbeider med harde materialer.

  • Andersen, Håkon W. m.fl.: Fabrikken, Scandinavian Academic Press 2004

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.