G7 eller G8, forkortelse for Group of seven og Group of eight ('Gruppen av sju / åtte'), et navn på en gruppe samarbeidende land. Gruppen omfatter de rikeste, demokratiske industriland i verden, det vil si CanadaFrankrikeItaliaJapanStorbritanniaTyskland og USA.

Etter 1991 har også Russland deltatt, og fra 2006 ble Russland formelt opptatt i gruppen, som deretter ble kalt G8. I 2014 ble Russlands medlemskap suspendert på grunn av den russiske annekteringen av Krimhalvøya. I påvente av en løsning på Krim-spørsmålet kaller gruppen seg G7. 

G7/G8 har fra starten av vært en løs sammenslutning av samarbeidende regjeringer uten noe felles sekretariat eller faste møter. Forkortelsen kom i bruk som fellesnavn på landenes toppmøter fra 1980-årene. Siden 1975 har medlemslandene møttes hvert år, men på det første møtet var Canada ikke med.

Gruppen tar for seg et bredt spekter av saker, først og fremst finansielle spørsmål og saker av sikkerhetspolitisk betydning. Gruppemøter holdes også jevnlig for medlemslandenes finansministre, utenriksministre og fra tid til annen for andre fagministre. I tillegg til medlemslandene deltar også EU på møtene, representert ved EU-kommisjonens president og Det europeiske råds president. 

G7/G8 er koordinert med og inngår i G 20-gruppen og deltar i den større gruppens møter. 

Kritikk har vært fremført mot G7/G8-møtene på grunn av manglende resultater. En viktig årsak til dette er at samarbeidet ikke har egne beslutningsorganer eller oppfølgningsinstitusjoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.