Yara

Yaras logo av . Gjengitt med tillatelse

Yara er et norsk gjødsel- og kjemikonsern, som er verdens ledende leverandør av mineralgjødsel. Yara har salg i over 120 land, og står særlig sterkt innen nitrogenbaserte gjødseltyper. Produktenes viktigste anvendelse er mineralgjødsel til bruk i landbruket, men produktene har også diverse anvendelser til bruk i industriselskaper, samt i miljøteknologi for reduksjon av utslipp. Yara produserer og markedsfører også gass og kjemikalier, blant annet til sprengstoffindustrien.

Faktaboks

Etymologi

avledet av Jardar

I 2017 hadde konsernet en omsetning på over 93 milliarder norske kroner og cirka 16 000 ansatte. Staten eier cirka 36 prosent av Yara, og andelen i norsk aksjekapital er totalt cirka 58 prosent.

Virksomhet

Yaras produksjonsanlegg i Porsgrunn åpnet i 1928. Bilde fra 2001.

Yara Porsgrunn av . Gjengitt med tillatelse

Yara har produksjon i 18 land, blant annet i Norge, Sverige, Tyskland, Nederland, Frankrike, Italia, Libya, Trinidad og Tobago, Brasil og Canada, og har salgsavdelinger i over 50 land.

Den norske produksjonen foregår på Herøya i Porsgrunn og i Glomfjord i Nordland.

Yara eier også 25 prosent av en av verdens største gjødselfabrikker i Qatar, Qafco, og 35 prosent av en av verdens største ammoniakkfabrikker i Australia.

Historikk

Konsernet ble dannet i 2004 ved at Norsk Hydro skilte ut og solgte seg ut av sin gjødselvirksomhet Hydro Agri.

Gjødselproduksjonen var grunnlaget for Norsk Hydro, som i 1905 startet prøveproduksjon av Norgessalpeter (kalsiumnitrat) på Notodden. Etter hvert kom det gjødselfabrikker både på Notodden og Rjukan basert på Birkeland-Eydes metode og energi fra egne kraftverk der. I 1928 ble produksjonen i Porsgrunn startet, og i 1949 i Glomfjord.

Navnet Yara er avledet av Jardar, som har et norrønt opphav og henspiller på jordbruk og år med god avling. Yara overtok den kjente Vikingskip-logoen fra Norsk Hydro.

Korrupsjonsskandalen i 2014

Økokrim tok i januar 2014 ut tiltale mot fire Yara-direktører for grov korrupsjon. De fire var mistenkt for bruk av bestikkelser overfor en minister i Libya, samt en høytstående offentlig tjenestemann i India.

Selskapet vedtok en bot på 270 millioner kroner, samt aksepterte inndragning på 25 millioner kroner, i samme sak.

Konsernsjefer og styreledere

Konsernets hovedkontor i Bygdøy allé i Oslo.

Yaras hovedkontor av . Begrenset gjenbruk

Konsernsjef i perioden 2004-2008 var Thorleif Enger, og i perioden 2008-2014 Jørgen Ole Haslestad. Han ble avskjediget høsten 2014, da Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg takket ja til jobben. Brandtzæg trakk seg før han tiltrådte, grunnet usikkerhet rundt fusjonssamtaler med det amerikanske selskapet CF industries. Per 2018 er Svein Tore Holsether konsernsjef.

Øyvind Lund var styreleder i perioden 2004–2012, og videre var Bernt Reitan styreleder i årene 2012–2014. Han ble erstattet av Leif Teksum i april 2014, før Geir Isaksen tok over i 2018.

Yara har hovedkontor i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg