Faktaboks

Yara
Offisielt navn
YARA AS
Etymologi

avledet av Jardar

Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Nina Kleiv
Styreleder
Alf Lundteigen
Yaras logo
.

Yara er et norsk gjødsel- og kjemikonsern, som er en verdensledende leverandør av mineralgjødsel.

Yara har salg i over 120 land, og står særlig sterkt innen nitrogenbaserte gjødseltyper. Produktenes viktigste anvendelse er mineralgjødsel til bruk i landbruket, men produktene har også diverse anvendelser til bruk i industriselskaper, samt i miljøteknologi for reduksjon av utslipp. Yara produserer og markedsfører også gass og kjemikalier, blant annet til sprengstoffindustrien.

I 2017 hadde konsernet en omsetning på over 93 milliarder norske kroner og cirka 16 000 ansatte. Staten eier cirka 36 prosent av Yara, og andelen i norsk aksjekapital er totalt cirka 58 prosent.

Yara har hovedkontor i Oslo, og siden 2015 er Svein Tore Holsether konsernsjef.

Virksomhet

Yara Porsgrunn

Yaras produksjonsanlegg i Porsgrunn åpnet i 1928. Bilde fra 2001.

Av .

Yara har produksjon i 18 land, blant annet i Norge, Sverige, Tyskland, Nederland, Frankrike, Italia, Libya, Trinidad og Tobago, Brasil og Canada, og har salgsavdelinger i over 50 land. Yara eier også 35 prosent av en av verdens største ammoniakkfabrikker i Australia. Den norske produksjonen foregår på Herøya i Porsgrunn og i Glomfjord i Nordland.

Historikk

Konsernet ble dannet i 2004 ved at Norsk Hydro skilte ut og solgte seg ut av sin gjødselvirksomhet Hydro Agri.

Gjødselproduksjonen var grunnlaget for Norsk Hydro, som i 1905 startet prøveproduksjon av Norgessalpeter (kalsiumnitrat) på Notodden. Etter hvert kom det gjødselfabrikker både på Notodden og Rjukan basert på Birkeland-Eydes metode og energi fra egne kraftverk der. I 1928 ble produksjonen i Porsgrunn startet, og i 1949 i Glomfjord.

Navnet Yara er avledet av Jardar, som har et norrønt opphav og henspiller på jordbruk og år med god avling. Yara overtok den kjente Vikingskip-logoen fra Norsk Hydro.

Korrupsjonsskandalen i 2014

Økokrim tok i januar 2014 ut tiltale mot fire Yara-direktører for grov korrupsjon. De fire var mistenkt for bruk av bestikkelser overfor en minister i Libya, samt en høytstående offentlig tjenestemann i India.

Selskapet vedtok en bot på 270 millioner kroner, samt aksepterte inndragning på 25 millioner kroner, i samme sak.

Konsernsjefer og styreledere

Konsernsjef i perioden 2004–2008 var Thorleif Enger, og i perioden 2008–2014 Jørgen Ole Haslestad. Han ble avskjediget høsten 2014, da Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg takket ja til jobben. Brandtzæg trakk seg før han tiltrådte, grunnet usikkerhet rundt fusjonssamtaler med det amerikanske selskapet CF Industries. Svein Tore Holsether tok over som konsernsjef i 2015.

Øyvind Lund var styreleder i perioden 2004–2012, og videre var Bernt Reitan styreleder i årene 2012–2014. Han ble erstattet av Leif Teksum i april 2014, før Geir Isaksen tok over i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Yara
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
20.150 Produksjon av gjødsel, nitrogenforbindelser og vekstjord

Kommentarer (2)

skrev Henrik Melgaard Christensen

Jeg tror ikke Yara holder til i Bygdøy Allé lenger. Ifølge nettsiden deres er adressen deres nå på Skøyen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg