Vesuv er et vulkansk fjell i Italia, i regionen Campania, sørøst for Napoli, 1281 meter over havet.

Vesuv er den eneste virksomme vulkanen på det europeiske fastlandet, og er en typisk kjeglevulkan (stratovulkan), bygd opp av vekslende lava og askelag. Vulkanfjellet består av en nordre halvsirkelformet rest av en eldre vulkan, Monte Somma (fra før 79 evt.) og en yngre vulkankjegle sønnenfor, som ved hvert større utbrudd har forandret form og høyde. Krateret har steile vegger og en grusfylt bunn.

Foten av vulkanen er tett befolket og utbruddene har derfor voldt store ødeleggelser.

Det mest berømte utbruddet var i 79 evt., da Pompeii og Herculaneum ble begravd, den første i aske, den andre under slamstrømmer. Etter et stort utbrudd i 1631 hvor 3000 mennesker omkom, har det jevnlig vært utbrudd av vekslende karakter, særlig kraftige var de i 1872 og 1906. Utbruddet som begynte i 1932, varte egentlig til mars i 1944, da virksomheten igjen ble voldsom med eksplosjoner, innstyrtning i krateret og utstrømming av lava. Dette foregikk omtrent samtidig med alliert landgang i samme område under andre verdenskrig. Den berømte taubanen (omhandlet i sangen Funiculì-funiculà) ble ødelagt av lavastrøm og en ny taubane bringer nå turister opp til kanten av 1944-krateret.

I de nedre delene av vulkanens skråninger dyrkes det store mengder vindruer, frukt og grønnsaker i den næringsrike vulkanske jorden. Lenger oppe finnes skogholt av eik og valnøtt. Etter et utbrudd i 1906 ble det plantet mye ny skog for å beskytte mot de store skredene av aske som ofte følger etter utbruddene, særlig i kombinasjon med store nedbørmengder.

Det ligger et vulkanologisk observatorium på skråningen av Vesuv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

17. september 2012 skrev Martin Nøhr

Veldig opplysende artikkel dette her.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.