Universitet

Universiteter i Europa grunnlagt før 1500.

Av /Store norske leksikon ※.
Universitet

Universitet. Til venstre: Forelesning ved et italiensk universitet på 1300-tallet. Miniatyr fra samme tid. Staatliche Museen, Berlin. – Til høyre: Immatrikulering ved Universitetet i Oslo, 1964. Universitetets rektor taler til de nye studentene på Universitetsplassen. Bak rektor på den røde løperen i søylehallen står de øvrige medlemmene av det akademiske kollegium. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Universitet

Universitetet i Oslo. (Immatrikulering) Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Universitet, institusjon som har til formål å gi høyere undervisning i forskjellige fag og profesjoner, meddele akademiske grader etter avlagte prøver og være senter for vitenskapelig forskning.

Faktaboks

Uttale
universitˈet
Etymologi
til univers

Historikk

Med en viss rett kan man følge en kontinuerlig linje fra de greske og romerske læreseter i antikken frem til våre dagers universiteter. Som de første universiteter i det vesterlandske kulturområdet nevnes universitetet i Salerno i Sør-Italia (900-tallet), som startet som en medisinsk skole, og universitetet i Bologna (1000-tallet), som var berømt i samtiden for sitt juridiske fakultet. Universitetet i Paris (midten av 1100-tallet) var fra begynnelsen av intimt knyttet til kirken og var lenge teologiens høyborg. Det utviklet seg i de følgende hundreår til å bli Europas mest ansette læresete.

Mange universiteter fikk fra 1200-tallet av et offisielt godkjennelsesbrev med særskilte statutter av paven eller en verdslig myndighet, for eksempel keiser eller konge, men da hadde virksomheten som regel allerede pågått en tid. Universitetene fikk snart en ganske fast organisasjon og bestod ofte av fire avdelinger (fakulteter): filosofisk, teologisk, juridisk og medisinsk fakultet. Det filosofiske var forberedende for de tre «høyere» fakultetene og inneholdt artes liberales, de frie kunster. Andre universiteter var lenge svært spesialiserte, som Bologna og Paris. Ved de eldste universitetene var studentene ofte organisert etter hjemsted, en skikk som ennå er beholdt i de svenske universiteters «nationer».

De første universitetene var sterkt avhengige av den katolske kirken. På 1500- og 1600-tallet endret dette seg gradvis gjennom reformasjonen. På 1700-tallet førte naturvitenskapenes og opplysningstidens gjennombrudd til at kirkens makt generelt ble redusert. Fra 1800-tallets begynnelse ble det grunnlagt mange universiteter under innflytelse av den voksende nasjonalismen. Mønsterdannende ble Humboldt-Universität zu Berlin (grunnlagt i 1809 som Friedrich-Wilhelm-Universität). Det ble opprettet etter Wilhelm von Humboldts dannelsesprogram, som innebar at undervisning skulle kombineres med forskning. Videre ble det filosofiske fakultet likestilt med de tre øvrige fakultetene, slik at det ikke lenger bare var en forberedelse for studier ved disse. Vesentlig for Humboldt var at universitetet skulle ha en fri og uavhengig stilling i forhold til staten i forskning og undervisning.

På 1200–1400-tallet ble det opprettet flere universiteter, i første rekke i Sør-Europa med Bologna som mønster. I England fikk man universitetet i Oxford mot slutten av 1100-tallet og universitetet i Cambridge i begynnelsen av 1200-tallet. Fra midten av 1300-tallet kom de første universiteter i Mellom-Europa, alle med universitetet i Paris som forbilde. I løpet av 1400-tallet kom nye til i Nord-Europa. Det første i Norden var Uppsala i 1477.

Russland fikk sine første universiteter i Moskva (1755) og St. Petersburg (1819). De eldste universiteter i Sør-Amerika er Mexicos og Limas (1551). USA har et stort antall universiteter, til de mest betydningsfulle hører Harvard University (1636), Yale University (1701), Columbia University (1754), University of California (1868), Johns Hopkins University (1876), Stanford University (1885) og University of Chicago (1890).

På 1900-tallet har antall universiteter økt kraftig i alle verdensdeler, samtidig som begrepet universitet også blir brukt på flere ulike spesialhøyskoler og andre institusjoner med et beskjedent innslag av forskning.

I Norge ble Universitetet i Oslo grunnlagt i 1811, Universitetet i Bergen i 1946, Universitetet i Trondheim i 1968 (nå Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet), Universitetet i Tromsø i 1968 (nå Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet), Universitetet i Stavanger i 2005, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås i 2005, Universitetet i Agder i 2007, Universitetet i Nordland i 2011 (nå Nord universitet), OsloMet – storbyuniversitetet i 2018 og Universitetet i Sørøst-Norge i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg