Fylket har en del turisttrafikk, men den er betydelig lavere enn i nabofylket Oppland. I 2003 hadde Hedmarks hoteller 473 000 gjestedøgn, 3,0 % av hele landets. Av hotelltrafikken står utlendinger for noe over 1/4. En stor del av gjestedøgnene i fylket er ferie- og fritidstrafikk, i 2003 67 % mot 54 % i landet som helhet. Hotelltrafikken finnes foruten i byene særlig i området Hedmarksvidda–Sjusjøen, i Trysil og i Nord-Østerdal. I Sjusjøen-området finnes en av landets mest omfattende hyttebebyggelser. Fra 1980-årene av har turismen, særlig i vinterhalvåret, vært i betydelig utbygging i Trysil.

Av kulturhistorisk interesse er fire landsdekkende museer innen sine felter; Jernbanemuseet på Hamar, Migrasjonsmuseet i Stange, Norsk Skogmuseum i Elverum og Kvinnemuseet i Kongsvinger. Av regionale kulturhistoriske museer er Domkirkeodden  på Hamar, Glomdalsmuseet i Elverum og Klevfos industrimuseum på Ådalsbruk i Løten. På Hedmarken og i Østerdalen ligger flere kjente storgårder med så vel bygninger som inventar av stor kulturhistorisk betydning. Fra Baldishol kirke i Nes i Ringsaker stammer det kjente Baldisholteppet, antakelig det viktigste stykke vevnad som er bevart fra norsk middelalder. I Hamar er bevart ruinene etter Hamar domkirke fra siste halvdel av 1100-tallet, brent av svenskene i 1567 i den nordiske sjuårskrigen. Ruinene er innbygd i et vernebygg.

Elverum har årlige festspill, i hovedsak med Ungdomssymfonikerne. På Hamar arrangeres hvert år Kirsten Flagstad-festival og barnekulturfestivalen Stoppested Verden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.