Akershus amt var et amt i Norge som ble opprettet i 1671 i samband med innføringen av eneveldet. Det omfattet opprinnelig det samme området som det tidligere Akershus len, det vil si Østlandet med unntak av Telemark, Vestfold og det meste av Østfold.

Fra Akershus amt ble fogderiene Ringerike, Hallingdal, Eiker og Buskerud (Sigdal, Eggedal, Krødsherad og Modum) i 1685 skilt ut som eget amt, som noe senere fikk navnet avkortet til Buskerud amt. Likeledes ble Hedmark og Oppland i 1757 skilt ut fra Akershus amt og fikk navnet Oplandenes amt. Deretter ble Numedal, Sandsvær, Lier, Hurum og Røyken i 1760 overført fra Akershus til Buskerud amt. I 1768 ble så Heggen og Frøland fogderi (Askim, Eidsberg og Trøgstad) overført til Smaalenenes amt. Endelig ble Christiania (Oslo) utskilt fra Akershus amt i 1842 og fikk egen amtsstatus.

Navnet Akershus amt ble i 1919 endret til Akershus fylke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg