Moelven Industrier ASA

Artikkelstart

Moelven er et norsk industrikonsern grunnlagt i 1899, med hovedaktivitetsområder innenfor treindustri (blant annet limtreproduksjon) og bygg (modulbygg og innredning).

Faktaboks

Også kjent som
tidl. Moelven Brug

Treindustrivirksomheten omfatter sagbruk og videreforedlingsbedrifter i Norge og Sverige. Konsernet hadde en omsetning på over 10 milliarder med 3500 ansatte i 2017.

Fra 2020 har Glommen Mjøsen Skog aksjemajoriteten; øvrige eiere er hovedsakelig regionale skogeierforeninger på Østlandet (Glomma, Mjøsa, Agder-Telemark, Haldenvassdraget). Hovedkontoret ligger i Moelv i Ringsaker.

Historikk

Moelven Brug ble opprettet i 1899 ved overtakelse av en hjul- og vognfabrikk. Bedriften produserte til 1950 for det meste transportutstyr og redskaper for landbruket, samt møbler; senere har den gjennomgått en sterk utvikling. Med utgangspunkt i de kjente, flyttbare Moelven-brakkene innledet Moelven i 1950-årene ferdighusproduksjon på grunnlag av et modulsystem. Bedriftens første limtrefabrikk ble etablert i 1958.

I 1980-årene utvidet Moelven Brug virksomheten sterkt innen treindustrien, blant annet ved overtakelse av flere svenske sagbruk, og ble i 1987 organisert som et konsern med navneskifte til Moelven Industrier. Innredningsprodusenten Norema inngikk i årene 1989–1993 i konsernet. Moelven overtok trelastvirksomheten til Mathiesen Eidsvold Værk i 1994-1995 og til Norske Skog i 1999, den siste med sagbruk i blant annet Våler, Løten, Sokna i Ringerike og Namsos (Van Severen). I 2000 ble bedriften Berger Langmoen i Brumunddal innlemmet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg