Moelven Industrier ASA er et norsk industrikonsern grunnlagt i 1899, med hovedaktivitetsområder innenfor treindustri (blant annet limtreproduksjon) og bygg (modulbygg og innredning).

Treindustrivirksomheten omfatter sagbruk og videreforedlingsbedrifter i Norge og Sverige. Konsernet hadde en omsetning på over 10 milliarder med 3500 ansatte i 2017.

Fra 2001 har det finske treindustrikonsernet Finnforest aksjemajoriteten, som igjen eies av skogeiersammenslutningen Metsäliitto; øvrige eiere er hovedsakelig regionale skogeierforeninger på Østlandet  (Glomma, Mjøsa, Agder-Telemark, Haldenvassdraget). Hovedkontoret ligger i Moelv i Ringsaker.

Moelven Brug ble opprettet i 1899 ved overtakelse av en hjul- og vognfabrikk. Bedriften produserte til 1950 for det meste transportutstyr og redskaper for landbruket, samt møbler; senere har den gjennomgått en sterk utvikling. Med utgangspunkt i de kjente, flyttbare Moelven-brakkene innledet Moelven i 1950-årene ferdighusproduksjon på grunnlag av et modulsystem. Bedriftens første limtrefabrikk ble etablert i 1958.

I 1980-årene utvidet Moelven Brug virksomheten sterkt innen treindustrien, blant annet ved overtakelse av flere svenske sagbruk, og ble i 1987 organisert som et konsern med navneskifte til Moelven Industrier. Innredningsprodusenten Norema inngikk i årene 1989–1993 i konsernet. Moelven overtok trelastvirksomheten til Mathiesen Eidsvold Værk i 1994-1995 og til Norske Skog  i 1999, den siste med sagbruk i blant annet Våler, Løten, Sokna i Ringerike  og Namsos  (Van Severen). I 2000 ble bedriften Berger Langmoen i Brumunddal  innlemmet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.