Hadeland, de sørligste bygdene i Oppland fylke, på begge sider av den sørligste del av Randsfjorden, består av kommunene GranLunner og Jevnaker; 1275 km² (herav 147 km² vann) med 29 368 innbyggere (2016).

I et åpent bakket landskap på østsiden av Randsfjorden har kambrosilurisk skifer og kalkstein dannet en næringsrik jord, slik at Hadeland regnes blant de beste jordbruksstrøk i landet.

Rundt det åpne jordbrukslandskapet er skogkledde åser og fjell, bygd opp av grunnfjell på vestsiden av Randsfjorden og helt i nordøst, og av Oslofeltets eruptiver i sør og øst.

Bosetningen er tett i lavlandet med en rekke større tettsteder som Brandbu/Jaren (4593 innbyggere 2015), Jevnaker (4599), Harestua (2173), Roa (957), Lunner (983), Grua (1527) og Gran/Ringstad (1586). I alt utgjør tettstedsbefolkningen 56 prosent av Hadelands folkemengde (2015).

Jordbruksarealet utgjør i underkant av 10 prosent av arealet (120 km²) hvorav 59 prosent benyttes til korn, 34 prosent til eng og beite og 3 prosent til potetproduksjon. Husdyrproduksjonen består vesentlig av melk, svine- og storfekjøtt og egg, dessuten er saueholdet økende. Det produktive skogarealet er 854 km² (13 prosent av fylkets totale skogareal). Den årlige avvirkningen er 169 325 m³ (2015).

Industrien på Hadeland består overveiende av sagbruk, trevare- og verkstedindustri. I tillegg finnes skofabrikk, husflids- og annen småindustri. Glassindustri har tradisjoner, og Hadeland Glassverk på Jevnaker er distriktets eldste og Norges største industribedrift i sitt slag.

Vest for Jaren, omkring Halvdanshaugen, ligger Hadeland Folkemuseum, der deler av Halvdan den Svarte ligger begravd. På Grua finnes Hadeland Bergverksmuseum i tilknytning til et eldre gruveanlegg. På Granavollen ligger Søsterkirkene og Steinhuset.

Gjøvikbanen går gjennom Hadeland, ved Roa tar Bergensbanen av mot sørvest til Hønefoss.

Hadeland har et tett veinett med blant annet riksveier til Oslo og Gjøvik (Rv. 4) og Hønefoss (Rv. 35), Valdres (Rv. 34/33) og Gardermoen (Rv. 35).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.