Reinheimen nasjonalpark

Reinheimen nasjonalpark og nasjonalparker i nærheten (oransje). Kartet viser også landskapsvernområder (grønt) og naturreservater (rødt). 
Reinheimen av . CC BY SA 3.0

Reinheimen nasjonalpark, opprettet ved kongelig resolusjon 24. november 2006, utgjør 1969 km2 og ligger i kommunene Lesja, Skjåk, Vågå og Lom i Oppland, samt Norddal og Rauma kommuner i Møre og Romsdal.

Med de tilliggende verneområdene (se nedenfor) er det totale vernearealet 2614,66 km2. Nasjonalparken utgjør et stort, sammenhengende og villmarkspreget fjellområde og er leveområdet til villreinstammen i den nordre del av Ottadalen. Landskapet i verneområdet inneholder også frodige seterdaler og høye fjell, deriblant den kjente Trollveggen.

I tillegg til villrein forekommer også nøkkelarter som jerv, kongeørn, jaktfalk og rype. I alt 155 hekkende fuglearter er registrert, og mange utpregede høyfjellsarter har tilknytning til området, deriblant fjæreplytt, boltit og myrsnipe. Flere av vassdragene har verdifull vassdragsnatur og rike kulturminner. Det drives en del jakt (blant annet 800 villrein årlig), og setring foregår fortsatt i området.

Turistforeningen har flere hytter i og like utenfor nasjonalparken. Dette, sammen med et omfattende stinett, gjør nasjonalparken lett tilgjengelig fra flere kanter.

Rundt nasjonalparken er det opprettet til sammen seks landskapsvernområder: Romsdalen (136 km2), Tafjorden-Reindalen (74 km2), Trollstigen (146 km2), Ottadalen (223 km2), Finndalen (34 km2) og Lordalen (21 km2) landskapsvernområder. I tillegg er et område i Lom vernet som naturreservat (Brettingsmoen naturreservat, 5,75 km2).

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg